Terugblik: Fietscongres 2016

Het Nationaal Fietscongres 2016 was een groot succes. Bekijk hier de aftermovie

 

Nieuws 2016

Hier vindt u alle artikelen en berichten van en over het Nationaal Fietscongres 2016.


 • Fietsprofessional van het Jaar

  Fietsprofessional van het Jaar

  Tijdens het pre-congres op 1 juni werd de Fietsprofessional van het Jaar bekend gemaakt. In de top 3 stonden Sjors van Duren, Hugo van der Steenhoven en Janine Hogendoorn. En de winnaar is....
 • Dagblad van het Noorden: 'De fiets moet nu ook het platteland veroveren.'

  Dagblad van het Noorden: 'De fiets moet nu ook het platteland veroveren.'

  In aanloop van het Nationaal Fietscongres 2016 verscheen er in het Dagblad van het Noorden een mooi artikel. Lees het artikel hieronder.
 • Gordon Price over Vancouverisme: Geen uitbreiding van wegcapaciteit

  Gordon Price over Vancouverisme: Geen uitbreiding van wegcapaciteit

  Politicus en onderzoeker Gordon Price gaf een inkijkje in wat Vancouverism wordt genoemd: een stedelijk ontwerp met hoge dichtheden en gemengde functies, dat leidt tot een leefbare stad, waar ‘gezonde’ modaliteiten als de fiets, lopen en openbaar vervoer populair zijn.
 • Rients Dijkstra: 'Weersta de druk op het ommeland'

  Rients Dijkstra: 'Weersta de druk op het ommeland'

  ‘Nu kunnen we allemaal naar de koe fietsen, naar de stilte. We moeten de druk op het ommeland zo lang mogelijk weerstaan', aldus Rients Dijkstra,Rijksadviseur Infrastructuur en Stad, die tijdens het Nationaal Fietscongres zijn zorgen uitsprak over de groene ruimte, het ommeland.
 • Fietsen, de trots van de Drent

  Fietsen, de trots van de Drent

  Het doel van de campagne 'Op fietse' van Drenthe, is om Drenthe nog meer met fietsen te verbinden dan de provincie van oudsher al doet. Programmaleider Daniëlle Heidema en gedeputeerde Henk Brink vertelde tijden het Nationaal Fietscongres over hun plannen.
 • Berry den Brinker- Slechtzienden de deskundigen om te bepalen of wegontwerp goed zichtbaar is

  Berry den Brinker- Slechtzienden de deskundigen om te bepalen of wegontwerp goed zichtbaar is

  Het deel van je beeld dat scherp is, is maar een beperkte uitsnede, vanuit je ooghoeken zie je onscherp. Geen wonder dat fietsers obstakels zoals paaltjes of stoepranden over het hoofd zien. Hoogleraar Berry den Brinker liet tijdens het Nationaal Fietscongres zien hoe belangrijk duidelijke kantmarkeringen of asmarkeringen zijn.
 • Koester het ontwerpambacht

  Koester het ontwerpambacht

  In geen ander land ter wereld is de fietsinfrastructuur zo veilig en comfortabel als in Nederland. Juist voor fietsers zijn de ontwerpdetails vaak doorslaggevend. Om het Nederlandse fietsnetwerk goed en comfortabel te houden moet het ontwerpambacht worden gekoesterd
 • Drie bakfietsen op één autoparkeerplaats

  Drie bakfietsen op één autoparkeerplaats

  at was de kern van Jos Sluijsmans’ betoog in zijn sessie ‘Een bakfiets vol kansen’: ‘Kijk niet naar de bakfiets als een grote fiets, maar naar een bakfiets als een kleine bestelauto'
 • Uit auto en OV en op de fiets in Gelderland en Groningen

  Uit auto en OV en op de fiets in Gelderland en Groningen

  Ook onder scholieren is er potentie om de fiets te nemen in plaats van het OV, zo bleek uit de resultaten van een recent e-bikeproject onder scholieren in Gelderland en Groningen. Programmacoördinator Fiets Minke Pronker van de provincie Gelderland en Michael Myles van Groningen Bereikbaar deden verslag van deze grootschalige e-bikeprojecten.
 • Vijf innovatieve concepten voor ontwerp fietssnelweg

  Vijf innovatieve concepten voor ontwerp fietssnelweg

  Provincies Groningen en Drenthe en 5 gemeenten op de lijn Groningen-Assen buigen zich over een 30 kilometer lange fietssnelweg Groningen-Assen. Om tot het beste ontwerp te komen zijn vijf ontwerpbureaus gevraagd om met het ultieme voorstel te komen. De voorstellen werden tijdens het Nationaal Fietscongres gepresenteerd.
 • De Multi- fiets, Fiets van de toekomst wint boek Cycling Cities

  De Multi- fiets, Fiets van de toekomst wint boek Cycling Cities

  Dagvoorzitter Üthe Lehman deed tijdens het congres de oproep om op de congresbadge de fiets van de toekomst te tekenen. Daarmee maakte de congresbezoeker kans op het boek Cycling Cities: Hundred Years of Policy and Practice. De Multi-Fiets Maurits Lopes Cardozo van Bike-minded was het winnende ontwerp.
 • #fietscongres

  #fietscongres

  Op Twitter verschenen onder de #fietscongres en #NFC verschillende leuke berichten. Hieronder vind je een compilatie van de berichten.

Indienen