Programma

Het programma van het Nationaal Fiestcongres 2025 staat in het teken van het thema 'Fietsgeluk' en beleving. Dit jaar kun je meer sessies bijwonen, afgestemd op jouw interesses, en zijn er meer mogelijkheden om te netwerken. Bekijk het volledige programma hieronder. Klik op de sessies en de sprekers voor meer informatie!

Zoeken op trefwoord

  • TijdTitelSprekerLocatie
  • 08:15 - 09:00Vroege Vogel Ontbijt  Hoofdplein 20250522hoofdplein

    Ontbijt gratis mee en start alvast het netwerken!
    Let op: i.v.m. de catering kan deelnemen alleen als je dit in de registratie aanvinkt.

    Vroege Vogel Ontbijt

  • 09:00 - 09:30Inloop - Pak een kop koffie en praat alvast bij met (on)bekenden  Hoofdplein 20250522hoofdplein
  • 09:30 - 09:45Plenaire opening Hoofdplein 20250522hoofdplein
  • 09:45 - 16:00Pumptrack, massage, mini-bios, partnerpoints, selfiespot en meer Hoofdplein 20250522hoofdplein
  • 10:00 - 10:30Wetenschappelijk inzicht in zintuigelijk ontwerp van routesThijs  BroersLudovic  HendersonFluor Kleine zaal 20250522flour-kleine-zaal

    Presentatie over zintuigelijk ontwerp van stedelijke fietsroutes aan de hand van twee masterthesissen, eentje bijna 10 jaar oud, de ander net voltooid. Wat zijn belangrijke zintuigen tijdens het fietsen, al dan niet bewust, en hoe kunnen we deze zintuigen benutten in het ontwerp van fietsinfrastructuur? Thijs Broers, landschapsontwerper bij Goudappel en Ludovic Henderson, recentelijk afgestudeerd van de Wageningen universiteit, vertellen je er alles over. Na deze presentatie weet je alles over het slim toepassen van ontwerpprincipes om fietsen écht een fijne beleving te maken

    Wetenschappelijk inzicht in zintuigelijk ontwerp van routes door Thijs Broers, Ludovic Henderson

  • 10:00 - 10:30Vliegen door de bocht - voldoen de ontwerprichtlijnen nog?Jacob  TiellemansDanswerkplaats 20250522danswerkplaats

    De minimale boogstraal voor een fietspad? De originele bron van de Ontwerpwijzer Fiets is niet meer bekend. En de vraag is vooral of de waarden nog actueel zijn, kijkend naar de toenemende snelheid, breedte en gewicht van fietsen. Met verf, meetlinten en doorzettingsvermogen hebben we dit onderzocht.  

    Vliegen door de bocht - voldoen de ontwerprichtlijnen nog? door Jacob Tiellemans

  • 10:00 - 11:00Van fietsende jeugd naar fietsende toekomstEsther  TimmermansJolanda  SmitTana 20250522tana

    Uit onderzoek in Maastricht blijkt: veertienjarigen hebben hun mobiliteitstoekomst al uitgestippeld - van fiets naar brommer naar auto. Maar is dat erg? In deze energieke co-creatie workshop duiken we samen in de vraag of en hoe we moeten inspelen op vroeg gevormde mobiliteitsattitudes. Vanuit het Maastrichtse project 'Een autoloze generatie' delen we eerste inzichten als startpunt voor een gezamenlijke verkenning. Want wat is eigenlijk een gezonde mobiliteitshouding? En wie speelt een rol in de vorming van deze attitude? En wil je daarin ingrijpen? In een interactief programma gaan we op zoek naar antwoorden én nieuwe vragen rond mobiliteitspreventie bij jongeren.

    Van fietsende jeugd naar fietsende toekomst door Esther Timmermans, Jolanda Smit

  • 10:00 - 11:00Van weesfiets naar wensfietsIris  MeinesAmersfoort Vergaderen 20250522amersfoort-vergaderen

    Help mee fietsen nieuw leven in te blazen! In de workshop van City Deal Fietsen voor Iedereen ontdek je hoe je weesfietsen kunt opknappen en doneren, lokale samenwerkingen versterkt en bijdraagt aan duurzaamheid en gelijke kansen!

    Van weesfiets naar wensfiets door Iris Meines

  • 10:00 - 11:00De normfiets anno 2025Jeroen van LuynFolkert  PiersmaHoog Vuur 20250522hoog-vuur

    Nieuwe fietsen, nieuwe normen? Hoe zorgen we dat stallingsvoorzieningen passen bij de fietsen van nu en van de toekomst? Stichting FietsParkeur gaat met u in gesprek over de normfiets anno 2025 en de gevolgen voor de toekomst van fietsparkeren.

    De normfiets anno 2025 door Jeroen van Luyn, Folkert Piersma

  • 10:15 - 11:15Van Doorfietsen naar data: bereik en gebruik onder de loepElin de BieJuliet van DrumptKim  RuijsWalkshop - Buiten 20250522buiten

    Doorfietsroutes zijn ruime en comfortabele fietsroutes die stedelijke regio’s met elkaar verbinden. In Nederland is er inmiddels ongeveer duizend kilometer aan Doorfietsroutes en er worden steeds nieuwe Doorfietsroutes geopend. Mooie ontwikkelingen, maar wat weten we over het gebruik en effect van deze routes?
    Het huidige onderzoek naar deze onderwerpen, waaronder onderzoeken die door ons zijn uitgevoerd, is grotendeels onder diverse doelgroepen uitgevoerd en daardoor lastig vergelijkbaar. Tijdens deze wandelsessie langs de F199 gaan we met elkaar in gesprek over hoe we fietsers nog beter kunnen bereiken en hoe we fietsgedrag effectiever kunnen meten.
    We starten met de huidige inzichten over fietsstimulering en meten van gedrag, waarna we in groepen verder nadenken over deze thema’s. Onderweg prikkelen we de discussie met praktijkvoorbeelden en visuele inzichten. We sluiten af met een gezamenlijke uitwisseling van ideeën.

    Van Doorfietsen naar data: bereik en gebruik onder de loep door Elin de Bie, Juliet van Drumpt, Kim Ruijs

  • 10:15 - 11:15De ideale schoolomgeving – Van visie naar actieBrechtje  Walburgh SchmidtLaboratorium 20250522laboratorium

    Wil jij bijdragen aan een veilige, gezonde en beweegvriendelijke schoolomgeving? Doe dan mee aan deze actieve workshop! Samen verkennen we slimme oplossingen en bedenken we concrete acties om schoolomgevingen veiliger en groener te maken.
    Doelen van de workshop:
    Visie ontwikkelen: Deelnemers krijgen inzicht in de kenmerken van een ideale schoolomgeving en hoe deze bijdraagt aan leefbaarheid en mobiliteit.
    Creatieve oplossingen bedenken: Door middel van actieve werkvormen worden innovatieve ideeën en strategieën ontwikkeld voor een veilige en duurzame inrichting.
    Concrete stappen formuleren: Deelnemers bepalen welke maatregelen zij kunnen implementeren in hun eigen werkgebied.

    We gaan aan de slag met werkvormen als ""De Sleutel tot een Goede Schoolomgeving"", ""De Toekomstige Schoolroute"", ""Uitdagingen en Oplossingen"" en komen tot een begin van een actieplan om morgen al te beginnen in de eigen gemeente of organisatie.

    Wat levert deze workshop op?
    ✅ Praktische inzichten over veilige en beweegvriendelijke schoolomgevingen.
    ✅ Nieuwe ideeën en strategieën om deze visie te realiseren in de praktijk.
    ✅ Netwerkkansen met andere professionals uit gemeenten, adviesbureaus en belangenorganisaties.
    ✅ Direct toepasbare acties om het verschil te maken in jouw werkgebied.

    Doe mee en bouw samen met ons aan een gezonde, veilige en duurzame schoolomgeving!

    De ideale schoolomgeving – Van visie naar actie door Brechtje Walburgh Schmidt

  • 10:15 - 10:45Fietsgeluk voor iedereen!Marcel  WillekensAV Brothers 20250522av-brothers

    Als fietser aan komen rijden bij een verkeerslicht en dan zonder stoppen of af remmen door kunnen rijden is natuurlijk het ultieme fietsgeluk. Maar hoe regel je dat als wegbeheerder? Immers: meer groen voor de fiets betekent automatisch meer rood voor het conflicterende verkeer. Regelen volgens het STOMP-principe lijkt dan een logische stap. STOMP staat voor Stappen, Trappen, OV, MaaS en Prive-auto. Bij het STOMP-principe geven we de S de meeste prioriteit, gevolgd door de T, de O, de M en dan pas de P. DTV heeft een analyse uitgevoerd in de wijze waarop het STOMP-principe zijn weg heeft gevonden in het verkeerslichtenbeleid bij wegbeheerders in Nederland en biedt handvatten om STOMP in meer verkeerslichten te realiseren.

    Fietsgeluk voor iedereen! door Marcel Willekens

  • 10:45 - 11:15Opschaling van deelfietsen: de regionale aanpak in UtrechtJorrit  NijhuisFluor Kleine zaal 20250522flour-kleine-zaal

    In de provincie Utrecht hebben alle overheden samen een (deels) publiek systeem van deeltweewielers verkend. Tijdens deze sessie nemen we je mee in de stappen hoe we tot het voorkeursscenario zijn gekomen. Ook gaan we in op het vervolg: de aanbesteding van de concessie van het deelfietssysteem.

    Opschaling van deelfietsen: de regionale aanpak in Utrecht door Jorrit Nijhuis

  • 10:45 - 11:15Meer fietsgeluk voor de speedpedelec-gebruikerEwoud  VinkAdriaan van DoornDanswerkplaats 20250522danswerkplaats

    De provincie Utrecht stimuleert samen met de Utrechtse gemeenten plus de Gelderse gemeenten aangesloten bij de regio’s Amersfoort en Foodvalley het gebruik van de speedpedelec als duurzame mobiliteitsoplossing. Dit vanuit de gedachte: een rit met een speedpedelec vervangt een autorit. Een speedpedelec neemt minder ruimte in het verkeer in, is beter voor het milieu en is als actieve vorm van mobiliteit beter voor de gezondheid van de bestuurder. Dit gebeurt in een proef die is gestart op 1 juli 2023 en twee jaar duurt. Graag presenteren wij de uitkomsten van de monitoring aan de deelnemers van het Nationaal Fietscongres. Om met hen het gesprek aan te gaan over onder welke voorwaarden het gebruik van de speedpedelec veilig kan worden gepromoot om verkeerscongestie te verminderen en de CO2-uitstoot van mobiliteit te verminderen.

    Meer fietsgeluk voor de speedpedelec-gebruiker door Ewoud Vink, Adriaan van Doorn

  • 11:15 - 12:15Meer doen voor minder fietsslachtoffers!Alex van GentErik  Groot KarsijnTana 20250522tana

    De fietsveiligheid staat onder druk, onder andere door meer fietsers, drukte op fietspaden, hogere snelheden en snelheidsverschillen en meer oudere en kwetsbare fietsers. Ondanks kennis, veel praktijkervaring en ambitieuze plannen zoals het Strategisch Plan Verkeersveiligheid en het Meerjarenplan Fietsveiligheid, stijgt het aantal fietsslachtoffers.

    Tijdens onze interactieve workshop, geleid door experts van SWOV, gemeente Amersfoort en Arcadis, werken we aan een concreet actieplan om eerder bedachte maatregelen sneller daadwerkelijk te realiseren. We maken daarbij optimaal gebruik van de schat aan kennis en ervaring die de NFC deelnemers bij zich dragen. Wij focussen ons hierbij op wat deelnemers zelf kunnen bijdragen. Het doel is een overkoepelend actieplan waarmee professionals direct aan de slag kunnen om fietsveiligheid significant te verbeteren. Alleen door snel en daadkrachtig te handelen, kunnen we het aantal fietsslachtoffers drastisch verminderen. Met een kleine verbetering nemen we geen genoegen!

    Meer doen voor minder fietsslachtoffers! door Alex van Gent, Erik Groot Karsijn

  • 11:15 - 12:15Hoe maken we rijden op fatbikes en andere fietsen veiliger?Hans  GodefrooijPaul van den BoschHoog Vuur 20250522hoog-vuur

    De fatbike lijkt de ideale zondebok voor veel verkeersveiligheidsproblemen. Maar veel problemen hebben niks met het type fiets te maken, en veel gehoorde maatregelen lijken vooral symboolpolitiek. En als we naar de feiten kijken, vormen ongevallen met fatbikes maar een heel klein onderdeel van het totale verkeersveiligheidsprobleem. Wat zijn de echte problemen en welke maatregelen kunnen écht iets bijdragen aan de veiligheid van alle fietsers?

    In onze sessie gaan we in een lagerhuissetting met elkaar in discussie op basis van stellingen die steeds worden ingeleid door een korte presentatie met achtergronden, feiten en veronderstellingen. Kom luisteren én meepraten over de koers die we moeten varen om het fietsen veiliger te maken.

    Hoe maken we rijden op fatbikes en andere fietsen veiliger? door Hans Godefrooij, Paul van den Bosch

  • 11:15 - 11:45Fietszone MaastrichtLoraine  ZweersJeroen  VerbeekViviane de GrootAV Brothers 20250522av-brothers

    Wat begon met de wens voor een aantal fietsstraten in de binnenstad van Maastricht, groeide uit tot een integraal inspiratiedocument voor de realisatie van de Fietszone Maastricht. In het document, opgesteld door landschapsarchitect Verbeek, verkeerskundig adviesbureau Grenspaal12 en de gemeente Maastricht, staan voorbeelden van bouwstenen die zijn ontwikkeld waarmee de fietsvriendelijke straten en entrees van de zones kunnen worden opgebouwd. Bij de ontwikkeling van deze bouwstenen is rekening gehouden met een drietal pijlers waarlangs een prettig fietsklimaat wordt gerealiseerd; de zone kent een fietsvriendelijke weginrichting, is aantrekkelijk voor fietsers en hinder moet zoveel als mogelijk worden beperkt. Tijdens de presentatie nemen wij de toehoorders graag mee in de totstandkoming van dit inspirerende document, dat niet alleen een visie op fietszones heeft opgeleverd, maar ook een voorbeeld is van hoe participatie kan leiden tot een beter en breder gedragen eindresultaat.

    Fietszone Maastricht door Loraine Zweers, Jeroen Verbeek, Viviane de Groot

  • 11:30 - 12:30FIETS(parkeer)GELUK voor iedereen: ervaar het zelf!Karlijn  JanssenSimone  JorinkNao  SteenmetzWalkshop - Buiten 20250522buiten

    Het is voor veel partijen een uitdaging om fietsparkeren zo in te richten dat het toegankelijk is voor alle type fietsers. Sommigen zijn zich überhaupt niet bewust van de eisen voor een toegankelijke stalling, anderen worstelen met kapotte liften en te krappe bochten in huidige stallingen.

    Met de expertise van fietsparkeer-adviseur Simone Jorink (Movares) en projectleider toegankelijkheid Karlijn Janssen (Fietsersbond) bieden we je een unieke kans om de ideale toegankelijke fietsenstalling te ontdekken. Samen met ervaringsdeskundigen gaan we op pad in Amersfoort en krijg je de kans zélf te ervaren hoe lastig het kan zijn om een driewielfiets in die te krappe stallingsplek te manoeuvreren. De ervaringsdeskundigen nemen ons mee in barrières, maar zeker ook mogelijke oplossingen. En die zijn soms eenvoudiger dan je denkt!

    Het zelf ervaren van de barrières én oplossingen zullen je bijblijven en inspireren om bij te dragen aan een toegankelijkere toekomst voor alle fietsers.

    FIETS(parkeer)GELUK voor iedereen: ervaar het zelf! door Karlijn Janssen, Simone Jorink, Nao Steenmetz

  • 11:30 - 12:30Drie deelsessies (klap uit ↓) Meerdere sprekersAmersfoort Vergaderen 20250522amersfoort-vergaderen
  • 11:30 - 12:30Fietsbereikbaarheid van dagelijkse voorzieningen en werkJoost de KruijfJan Willem  StreefkerkLaboratorium 20250522laboratorium

    In deze interactieve workshop nemen Natuur & Milieu, SmartwayZ.NL en Tour de Force de deelnemers mee in de verbeteringen die broodnodig zijn in fietsbereikbaarheid van dagelijkse voorzieningen en werk. Een door het team ontwikkelde digitale, kaart-gebaseerde tool biedt inzichten in de historische, huidige en toekomstige fietsbereikbaarheid van en fietsbereidheid naar alle relevante voorzieningen in Nederland. Aan de hand van deze inzichten en een interactief format zullen deelnemers inzichten opdoen en ervaringen uitwisselen voor verbeteringen in fietsbereikbaarheid; door uitwisseling van kennis en expertise op infrastructuur, voorzieningenbeleid, ruimtelijke ordening en brede bereikbaarheid.Deze co-creatiesessie is opgebouwd uit drie delen. Ten eerste zal het publiek meegenomen worden in het begrip fietsbereikbaarheid en met de toegankelijke tool kennismaken. De resultaten gaan verder dan alleen cijfers: ze bieden een concreet handelingsperspectief voor fietsstimulering, van werkgeversbeleid tot multimodale mobiliteitsoplossingen. Enkele voorbeelden worden verder uitgediept met behulp van een interactief format. Deelnemers krijgen de gelegenheid om vanuit eigen ervaring en expertise, beleidsrelevante inzichten en 'good practices' uit te wisselen. Deze gaan niet enkel over fietsinfrastructuur, maar kijken expliciet ook breder naar voorzieningenbeleid, ruimtelijke ordening en brede bereikbaarheid.Tot slot bieden de moderatoren inzicht in hoe fietsinvesteringen bijdragen aan bredere doelen, zoals bereikbaarheid van banen en voorzieningen, sociale duurzaamheid en milieuwinst. Men leert van elkaar en van de inzichten die de tool biedt. Dit helpt niet alleen bij het realiseren van doelstellingen, maar ook bij het creëren van draagvlak en impactvolle communicatie richting burgers en stakeholders. Deze workshop heeft wat te bieden voor alle deelnemers: laat u informeren over fietsbereikbaarheid, denk mee, en deel uw ervaringen en expertise met de rest van de groep. 

    Fietsbereikbaarheid van dagelijkse voorzieningen en werk door Joost de Kruijf, Jan Willem Streefkerk

  • 11:45 - 12:15De Grote Mountainbike QuizEllen  StoffelsFluor Kleine zaal 20250522flour-kleine-zaal

    Wat weet u van... mountainbiken? Is het eerste dat in je opkomt dat ze hard door het bos rijden en geen rekening houden met anderen? Of dat mountainbikers ook helpen met natuurherstel? Tijdens De Grote Mountainbike Quiz leer je alle ins en outs over deze vrij onbekende sport in Nederland. Iedereen kan meedoen, of je nou weinig of juist heel veel van mountainbiken weet. Want tijdens deze Grote Mountainbike Quiz presenteert wielersportbond NTFU de resultaten van het imago-onderzoek naar mountainbiken. Aan de hand van een wervelende quiz krijg je de belangrijkste inzichten en resultaten van dit unieke onderzoek, leer je meteen interessante weetjes en feiten over de sport én kun je eindelijk ál je vragen over die veelbesproken groep bosfietsers stellen.

    De Grote Mountainbike Quiz door Ellen Stoffels

  • 11:45 - 12:15Gedrag en gebruik fietspadThijs  KroepBiem  TroostDanswerkplaats 20250522danswerkplaats

    Hoewel we steeds meer telgegevens over fietsstromen vergaren, hebben we eigenlijk nog te weinig informatie over wat zich nou exact afspeelt op het fietspad. Waarom weten we zoveel over I/C verhoudingen, filevorming, weefbewegingen bij auto’s, maar hebben we geen kengetallen op dit gebied bij fietsverkeer?

    Roelofs heeft op drukke fietspaden in de stad Groningen  anonieme dronebeelden gemaakt van de gebruikers. Deze beelden zijn geanalyseerd met behulp van een Artificial Intelligence (AI) algoritme. Dit geeft niet alleen inzicht in aantallen, snelheid en het type fietsers. Een grote meerwaarde is dat er tevens meer inzicht wordt verkregen in het gedrag van de gebruiker en hoe deze het fietspad gebruikt zoals samenfietsen en inhaalbewegingen.

    Deze methode geeft de mogelijkheid om ook in de toekomst grip te kunnen blijven houden op de fietsinfrastructuur en om het fietsgebruik te behouden, te stimuleren en vooral veilig te houden.

    Gedrag en gebruik fietspad door Thijs Kroep, Biem Troost

  • 12:00 - 12:30Verkeersveiligheid van fietsers in Nederlandse stedenTeun  UijtdewilligenAV Brothers 20250522av-brothers

    Hoe staat het ervoor met de verkeerveiligheid in Nederlandse steden? Tijdens deze sessie ga ik in op zowel de objectieve als subjectieve verkeersveiligheid. Hierbij wordt het verband gelegd met drukte en factoren die hieraan bijdragen.

    Verkeersveiligheid van fietsers in Nederlandse steden door Teun Uijtdewilligen

  • 12:00 - 13:30Lunch  Hoofdplein 20250522hoofdplein
  • 13:00 - 13:30La Cyclovia, de fietsvriendelijke stadMaurice  LeeserFluor Kleine zaal 20250522flour-kleine-zaal

    La Cyclovia is een regelmatig terugkerende dag in het weekend waarop specifieke straten via een uitgebreid netwerk van wegen in de (binnen)stad worden afgesloten voor autoverkeer. Dit biedt een veilige en ruime omgeving voor fietsers en andere niet-gemotoriseerde weggebruikers (hardlopers, wandelaars, skaters, bootcampers, etc) om te fietsen, sporten, spelen en te bewegen.

    Mensen fietsen, sporten en bewegen meer in de openbare ruimte als ze zich er veilig (genoeg) voelen. We willen dat alle Nederlanders, zich veilig, gezond en ontspannen in de stad kunnen fietsen, sporten en bewegen. Met het concept La Cyclovia stimuleren we iedereen, maar vooral ouderen, kinderen, groepen die duidelijk het minst vaak fietsen en mensen met een beperking, om op straat te fietsen, sporten, bewegen en spelen in de (binnen)stad. Dit unieke evenement bevordert niet alleen het fietsgebruik of een actieve levensstijl, maar versterkt ook de gemeenschapsbanden en sociale interactie binnen de stad.

    Zo’n zeventig procent van de Nederlanders woont in een stedelijke omgeving en onze steden groeien nog steeds. De woningbouwopgave is enorm en zet verdere druk op de leefbaarheid van de stad. Het is uiteraard een uitdaging om in verdichte wijken te zorgen voor voldoende en gezonde openbare ruimte, waar iedereen lekker kan wandelen, hardlopen, fietsen, spelen, sporten, ontmoeten of gewoon ‘zijn’. Om deze uitdaging effectief aan te pakken, is het tijdelijk afsluiten van straten een mogelijke oplossing. Zo blijken kinderen bij een afsluiting een groot deel van de tijd (70 procent) daadwerkelijk buiten te zijn, waarbij ze gemiddeld 16 minuten per uur matig intensief bewegen.

    Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig afsluiten van straten leidt tot een vriendelijker en veiliger gevoel onder bewoners. Hierdoor zijn ouders geneigd hun kinderen meer zelfstandigheid te geven, wat bijdraagt aan een afname van obesitas onder kinderen en een versterking van de gemeenschapszin. Bovendien kan het de kloof in fietsgebruik tussen verschillende groepen, zoals Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond die het minst vaak fietsen, verkleinen. La Cyclovia stimuleert hiermee niet alleen het fietsgebruik, maar het concept draagt ook bij aan een actieve levensstijl, gemeenschapszin, gezondheid en fietsplezier.

    Sinds 2020 voldoen steeds minder Nederlanders van vier jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. In 2022 bewoog ruim 44,3 procent nog voldoende. Vooral jongeren, jongvolwassenen, mensen met betaald werk en hoger opgeleiden bewogen minder dan in 2019, dit omdat in hun vrije tijd minder zijn gaan fietsen. Zo fietsen jongeren ook minder van en naar school.

    La Cyclovia, de fietsvriendelijke stad door Maurice Leeser

  • 13:00 - 14:00Hoe krijg je de Drent op de fiets? Gedragsaanpak smeert de kettingLotte  GardienTanja van KootenHoog Vuur 20250522hoog-vuur

    Hoe motiveer je jongvolwassenen om de fiets te gebruiken voor korte afstanden? Of hoe stimuleer je ouders om basisschoolkinderen vaker met de fiets naar school te brengen? In deze sessie duiken we in de wereld van gedragsverandering rondom fietsstimulering. Aan de hand van een praktijkcase uit de provincie Drenthe laten we zien hoe je effectief gedragsinterventies ontwikkelt. Na deze masterclass: (1) Weet je hoe menselijk gedrag en het brein werkt, (2) snap je wat nodig is om (reis)gedrag te veranderen en (3) ga je zelfs aan de slag met het scherpstellen van doelgroep en doelgedrag en het 'gedragsmodel'.

    Hoe krijg je de Drent op de fiets? Gedragsaanpak smeert de ketting door Lotte Gardien, Tanja van Kooten

  • 13:00 - 13:30Trappend vooruit met dé fietsapp van NederlandKim  RuijsTana 20250522tana

    De gemeente Enschede maakt al sinds 2012 gebruik van een fietsstimuleringsapp om fietsen te stimuleren. Ze hebben een flinke track record als het gaat om manieren om de app in te zetten en hebben veel gedragskennis opgedaan. Benjamin Groenewolt vertelt over hoe de gemeente Enschede de fietsapp heeft ingezet bij de gedragscampagne rond de opening van de F35. Vanuit het onderzoek is gekeken naar de floating bike data die de app oplevert om te zien in hoeverre we een verandering in route-keuzegedrag kunnen waarnemen. Ook vertelt hij meer over het belevingsonderzoek dat ze hebben uitgevoerd. Tijdens het tweede deel van deze presentatie vertelt Kim Ruijs van de provincie Utrecht hoe we nóg meer mensen op de fiets gaan krijgen. De provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en SmartwayZ.NL (provincies Noord-Brabant en Limburg) hebben hun krachten gebundeld en hebben DE nieuwe fietsstimuleringsapp van Nederland aanbesteed. Deze app combineert bewezen motivatiestrategieën en biedt waardevolle inzichten voor fietsbeleid. Door aansluiting bij de landelijke campagne ‘Da’s zo gefietst’ wordt deelname aantrekkelijk én logisch voor gebruikers. Omdat het proces de afgelopen maanden zich vooral achter de schermen heeft plaatsgevonden, verwachten wij dat er nog veel vragen te beantwoorden zijn. Kim neemt je mee in hoe de app is ingericht en beantwoordt alle praktische vragen rondom de inzet van de app, zodat jij na afloop weet hoe jij DE nieuwe fietsstimuleringsapp van Nederland in jouw provincie of gemeente kan inzetten.

    Trappend vooruit met dé fietsapp van Nederland door Kim Ruijs

  • 13:15 - 13:45Brede welvaart en fietsenMax  CelantLauren van der MeerDanswerkplaats 20250522danswerkplaats

    Nieuwe argumenten om fietsprojecten politiek geaccepteerd te krijgen - Fietsen heeft op veel manieren impact op brede welvaart. Dit biedt kansen om het draagvlak voor fietsprojecten te verbreden. In opdracht van CROW heeft Decisio samen met praktijkexperts een eerste versie gemaakt van een werkwijzer om hiermee aan de slag te gaan. Via vier stappen kun je zelf een brede welvaartsanalyse maken en daarmee extra argumenten voor fietsprojecten verzamelen. Die ook voor andere beleidsterreinen relevant zijn.

    Brede welvaart en fietsen door Max Celant, Lauren van der Meer

  • 13:15 - 14:15Fietsgeluk berekend: hoe je maatschappelijke waarde zichtbaar maaktMeike  Lansbergen Remko PijnakkerAmersfoort Vergaderen 20250522amersfoort-vergaderen

    Fietsstimulering loont – maar hoe maak je die impact tastbaar én overtuigend voor collega’s, financiers en andere stakeholders? In deze interactieve sessie ontdek je hoe je fietsgeluk meetbaar maakt aan de hand van de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA). Aan de hand van het programma START Fietsen (voor kinderen van 2-6 jaar en hun ouders) leer je hoe je langetermijneffecten zichtbaar maakt: van betere gezondheid tot sociale inclusie en verkeersveiligheid. Je gaat zelf aan de slag met een praktijkmodel en onderzoekt welke impact jouw fietsbeleid kan hebben binnen meerdere domeinen. Met concrete handvatten en frisse inzichten ga je naar huis – klaar om fietsstimulering strategisch te positioneren binnen jouw beleidsportefeuille. Voor wie? Beleidsmakers, strategen en professionals die fietsbeleid willen verbinden aan brede maatschappelijke doelen.

    Fietsgeluk berekend: hoe je maatschappelijke waarde zichtbaar maakt door Meike Lansbergen, Remko Pijnakker

  • 13:15 - 13:45Parkeergeluk aan de Haagse KustThomas  BonekampRina  AdrianiAV Brothers 20250522av-brothers

    Hoe vervelend is het als je op een warme dag met de fiets bij het strand aankomt en je nergens je fiets kwijt kunt? De stallingen staan overvol, fietsen kriskras over het pad en uiteindelijk je fiets mijlenver van het strand moeten parkeren. Daar wordt niemand gelukkig van. Sterker nog, het zorgde langs de kust van Den Haag voor gevaarlijke situaties omdat de hulpdiensten het strand niet meer konden bereiken. Reden genoeg voor de Gemeente Den Haag om actie te ondernemen. Maar hoe doe je dat als de stallingen niet uitgebreid kunnen worden omdat de duinen beschermd gebied zijn? In deze kennissessie delen we hoe je met weinig ruimte, nudges en duidelijke communicatie toch iedereen gelukkig krijgt!

    Parkeergeluk aan de Haagse Kust door Thomas Bonekamp, Rina Adriani

  • 13:15 - 14:15Als fietsers steeds sneller worden: detailontwerp rotondes met tweerichtingspadenRico  AndriesseWalkshop - Buiten 20250522buiten

    Nu de Nederlandse fietspopulatie steeds sneller wordt, levert de veiligheid van fietsers bij rotonde meer aandachtspunten op. Dit geldt zeker bij bijzondere vormgevingsvarianten. Op basis van detailonderzoek bij twee rotondes met tweerichtingenfietsoversteken komen we met aandachtspunten en verbeterpunten voor het ontwerp en bespreken we graag hoe het verder moet met de snelle fietsers bij onze rotondes.

    Als fietsers steeds sneller worden: detailontwerp rotondes met tweerichtingspaden door Rico Andriesse

  • 13:30 - 14:30Kruip in de huid van een fietsparkeerderLotte  RijsmanLaboratorium 20250522laboratorium

    Het fictieve stadje Alpha aan den Rivier wil het fietsparkeren in het centrum verbeteren. Er zijn allerlei ideeën, maar er is een probleem: ze zijn niet goed in samenwerken! Elke afdeling heeft zijn eigen plan gemaakt. Zo heeft de afdeling groen alle ruimte toebedeeld aan plantenbakken, met inpandige stallingen aan de randen van het centrum. En de afdeling financiën wil bezuinigen: de bewaakte stallingen worden gesloten en er komen nietjes in de plaats. We hebben jouw hulp nodig om de gemeente Alpha aan den Rivier te helpen met een goed fietsparkeerplan. Je krijgt een personage toegewezen, aan jou de taak om met een groepje langs de verschillende plannen van de gemeente gaan en deze te beoordelen vanuit het perspectief van jouw personage. Zo kan de gemeente een plan maken dat de behoeftes van zowel de afdelingen áls de gebruikers meeneemt.

    Kruip in de huid van een fietsparkeerder door Lotte Rijsman

  • 13:45 - 14:15Veilige fietsroutes in NederlandHans  DrolengaFluor Kleine zaal 20250522flour-kleine-zaal

    In opdracht van Bouwend Nederland en de Fietsersbond doet Sweco onderzoek naar de verkeersveiligheid van fietsroutes in Nederland. Wij zouden in deze sessie graag de resultaten van dit onderzoek delen. Allereerst zijn er verbanden gelegd tussen enerzijds ongevallen en anderzijds afgelegde fietskilometers naar type infrastructuur en kenmerken daarvan. Zien we bijvoorbeeld verhoogde ongevalsrisico's op 50 km/u-wegen met gemengd verkeer ten opzichte van een vrijliggend fietspad etc.? En hoe is het gesteld met 60 km/u-wegen etc.

    Ten tweede geven we aan welke infrastructurele maatregelen mogelijk zijn om tot een verkeersveiligere situatie te komen. Op basis van kostenkengetallen maken we een inschatting van de benodigde investeringen. Zowel op landelijk niveau als op provinciaal niveau. We nemen ook een aantal lijstjes van diverse KPI's op met de beste en de minst scorende wegbeheerders.

    Veilige fietsroutes in Nederland door Hans Drolenga

  • 13:45 - 14:15Opkomen voor de fiets in een veranderd politiek landschapWim  BotHenk  SwarttouwEsther van GarderenTana 20250522tana

    Esther van Garderen leidt een gesprek met Henk Swarttouw en Wim Bot over de ruk naar rechts in Europa en de gevolgen daarvan voor de belangenbehartiging voor de fiets. Komt er een einde aan het stimuleren van de fiets en wordt de fiets gezien als een linkse hobby? En zal die ontwikkeling zich ook in Nederland voordoen met twee PVV-bewindslieden op het ministerie van IenW?

    Opkomen voor de fiets in een veranderd politiek landschap door Wim Bot, Henk Swarttouw, Esther van Garderen

  • 14:00 - 14:30Fietsstraten buiten de bebouwde komLeanne van BentemNikki  SweereDanswerkplaats 20250522danswerkplaats

    Ontdek de geleerde lessen van fietsstraten buiten de bebouwde kom tijdens onze sessie! Een fietsstraat BUBEKO kan een waardevol alternatief zijn voor wegen met hoge fietsintensiteiten waar een vrijliggend fietspad ruimtelijk niet haalbaar is. We gaan in gesprek over ervaringen en essentiële criteria voor een succesvolle toepassing op basis van een locatiebezoek en datagedreven onderbouwing. Sluit aan en laat je inspireren door waardevolle inzichten!

     

    Fietsstraten buiten de bebouwde kom door Leanne van Bentem, Nikki Sweere

  • 14:00 - 14:30Bingo! Creatieve fietscampagne Noord-Veluwe BereikbaarJoris  FinkeHarmen  KrusemeijerAV Brothers 20250522av-brothers

    Het programma Noord-Veluwe Bereikbaar, een samenwerking van acht gemeenten, stimuleert slim en duurzaam reizen met focus op fietsen. Uit onderzoek bleek dat veel korte autoritten vervangen kunnen worden door de fiets’. De FietsBINGO was hierbij een succes: inwoners konden met stempelposten een volle bingokaart fietsen en prijzen winnen. Met meer dan 25.000 verspreide bingokaarten en deelnemers van alle leeftijden trok de actie brede aandacht. Spandoeken moedigden automobilisten aan om vaker de fiets te pakken, met concrete voorbeelden van korte reisdoelen. Effectmetingen toonden aan dat de campagne effectief was: 16% herkende de FietsBINGO en het percentage respondenten dat korte ritten zonder auto wil maken, steeg van 74% naar 79%. Succesfactoren en doorontwikkeling van de campagne worden besproken, met plannen voor een vervolg in 2025. De campagne draagt zo bij aan een beter bereikbare en duurzamere regio. In deze sessie vertellen Joris Finke (gemeente Putten) en Harmen Krusemeijer (DTV) over de doelen, aanpak en doorontwikkeling van de campagne.

    Bingo! Creatieve fietscampagne Noord-Veluwe Bereikbaar door Joris Finke, Harmen Krusemeijer

  • 14:15 - 15:15Fietskompas: jouw route naar het stimuleren van fietsenIbi  BaggermanRoel  LenoirHoog Vuur 20250522hoog-vuur

    Wil je inspiratie hoe je beleid van de grond krijgt om meer mensen op de fiets te krijgen? Dan is de co-creatie Fietskompas misschien iets voor jou. Of je nog aan de start staat, een wethouder moet overtuigen, weinig budget hebt, of wil weten of je beleid effect heeft, de sessie vertrekt vanuit jouw startpunt. We bespreken hoe je tips uit het digitale Fietskompas in jouw gemeente kunt toepassen. En vullen dit aan met ervaringen uit de groep. Zo gaat iedereen naar huis met frisse ideeën voor in je eigen gemeente.

    Fietskompas: jouw route naar het stimuleren van fietsen door Ibi Baggerman, Roel Lenoir

  • 14:30 - 15:00Datagestuurd op weg naar veilige fietsinfrastructuurRemco  SmitFluor Kleine zaal 20250522flour-kleine-zaal

    De aanpak van fietsveiligheid heeft baat bij het proactief inzichtelijk maken van risico's. In lijn met het Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Mede omdat fietsongevallen onderhevig zijn aan onderregistratie. Grotere hoeveelheden publieke en openbare data maken het mogelijk om de risico's in beeld te brengen en te beoordelen. Maar wat kan er inzichtelijk worden gemaakt, hoe beoordeel je fietsinfrastructuur en kunnen we iets met de resultaten? Graag delen we vanuit 'DOK data & verkeersveiligheid' onze inzichten, lessen en ervaringen. Aan de hand van sprekende voorbeelden met fietscasussen in het land (vanuit projecten met opdrachtgevers en onze datatool: Ongevalrisico).

    Datagestuurd op weg naar veilige fietsinfrastructuur door Remco Smit

  • 14:30 - 15:00Onderzoek Fietsgedrag Ouderen: Toegankelijke InfrastructuurCees  BakkerFrits de HaanTana 20250522tana

    Ouderen blijven langer mobiel dankzij e-bikes en goede fietspaden. Wel hebben 70-plussers vaker moeite met overzicht houden in drukke situaties, zoals shared space gebieden. Daarom onderzochten wij hoe zij zich gedragen en aanpassen aan de omgeving. Een toegankelijke en veilige infrastructuur blijft essentieel.

    Onderzoek Fietsgedrag Ouderen: Toegankelijke Infrastructuur door Cees Bakker, Frits de Haan

  • 14:30 - 15:30BMX-clinics om jongeren aan het fietsen te krijgenTijn  ToendersAmersfoort Vergaderen 20250522amersfoort-vergaderen

    Bij SportUtrecht zetten we ons in om heel Utrecht in beweging te brengen, met de fiets als belangrijk middel. Het fietsprogramma rollen we provinciaal steeds meer uit. Uit eigen onderzoek blijkt dat BMX-clinics en onze mobiele pumptrack een grote bijdrage leveren aan fietsplezier en -vaardigheden bij jeugd en jongeren. Met een mobiele pumptrack bereiken we jaarlijks ca. 1.500 basisscholieren, 550 middelbare scholieren en 1.200 Utrechtse jongeren in de wijken en bouwen we tevens aan een inclusieve BMX-community. Daarnaast werken we samen met de KNWU als initiatiefnemer, BrabantSport en nog een aantal partners aan een (uiteindelijk) landelijke check op basisfietsvaardigheden bij basisscholieren om zo te komen tot een gelijk speelveld waarbij ieder kind kan (leren) fietsen en een fiets bezit. Fietsplezier staat ook hierin centraal. Tijdens deze sessie delen we onze inzichten en inspirerende praktijkvoorbeelden. Daarna gaan we in gesprek over hoe we samen fietsplezier bij jeugd en jongeren kunnen vergroten. Hoe kan jouw gemeente bijdragen aan een fietsvriendelijke toekomst? Denk aan meer pumptracks, het wegnemen van barrières en het stimuleren van sportief fietsen. Samen maken we fietsen toegankelijk, leuk en veilig voor iedereen!

    BMX-clinics om jongeren aan het fietsen te krijgen door Tijn Toenders

  • 14:45 - 15:45Vragen Carrousel FietscommunitiesBoukje  DotingaEmma  HabersWalkshop - Buiten 20250522buiten

    Mobycon en gemeente Zwolle slaan de handen ineen met een walkshop over ‘Fietscommunities’. Zij delen inzichten uit onderzoek en ervaring. Tijdens de wandeling voeren we boeiende gesprekken aan de hand van prikkelende vragen.

    Vragen Carrousel Fietscommunities door Boukje Dotinga, Emma Habers

  • 14:45 - 15:15Veilige fietsroutes middelbare scholieren UtrechtJacqueline van der SpekHans  DrolengaMark  StemerdinkDanswerkplaats 20250522danswerkplaats

    In de Provinciale Staten van Utrecht werd de motie "Veilige fietsroutes middelbare scholieren" ingediend. Deze motie vraagt om een onderzoek naar hoofdroutes voor scholieren, dat door Sweco is uitgevoerd met een geavanceerd datamodel en een unieke methodiek die verkeersongevallen, wegkenmerken en expertbeoordelingen combineert. Het onderzoek leidde tot een visueel overzicht van verkeersveiligheidsknelpunten, en leverde een lijst van mogelijke infrastructuurverbeteringen op, zoals bredere fietspaden, met bijbehorende kostenramingen van 93 tot 135 miljoen euro voor verkeersonveilige locaties. Dit onderzoek vormt een stevige basis voor samenwerking met wegbeheerders en scholen om de verkeersveiligheid op schoolfietsroutes te verbeteren en de veiligheid van fietsende scholieren te verhogen door gerichte maatregelen en bewustwordingsprogramma’s te realiseren.

    Veilige fietsroutes middelbare scholieren Utrecht door Jacqueline van der Spek, Hans Drolenga, Mark Stemerdink

  • 14:45 - 15:45Strijd om Geniedijk: monument, groene zone én fietsrouteThijs  BootsmaLisa van HalKetaki  BhandekarTom de MunckLaboratorium 20250522laboratorium

    Er wordt gewerkt aan een doorfietsroute van Haarlem naar Hoofddorp die deels loopt over de Geniedijk in Haarlemmermeer. Het biedt voor de doorgaande fietser een meer directe, diagonale route binnen de kaarsrechte structuur van de Haarlemmermeerpolder. De doorfietsroute moet minimaal 4 meter breed zijn met aanliggend voetpad en een schaduw biedende bomenrij. Tegelijkertijd is de dijk een cultuurhistorisch monument, een belangrijke groene zone en een recreatief fiets- en wandelpad. Ook is er in Hoofddorp een grote woningbouwambitie die ervoor zorgt dat het in de toekomst nog drukker wordt op de Geniedijk. Zowel aan groen, recreatie als doorfietsroutes is hier grote behoefte. We willen een (teken)workshop houden waarbij we op een creatieve manier oplossingsrichtingen bedenken om de verschillende functies in harmonie samen laten bestaan en wellicht elkaar kunnen versterken.

    Strijd om Geniedijk: monument, groene zone én fietsroute door Thijs Bootsma, Lisa van Hal, Ketaki Bhandekar, Tom de Munck

  • 14:45 - 15:15Het doorbreken van barrières voor een toegankelijk fietsnetwerkSanne van ZundertAV Brothers 20250522av-brothers

    Welke verbinding of barrière geeft jou fietsgeluk? Barrières worden vaak gezien als belemmering, maar wat als we ze beschouwen als kansen voor verbinding? Voor CROW is onderzocht hoe verbindingen voor fietsers en voetgangers kunnen worden versterkt en fysieke, sociale en mentale barrières kunnen worden verminderd, zodat fietsen voor iedereen toegankelijker wordt.

    Het doorbreken van barrières voor een toegankelijk fietsnetwerk door Sanne van Zundert

  • 15:15 - 15:45HiBike laat kinderen fietsen!Jolanda  LangelandMariette  PolFluor Kleine zaal 20250522flour-kleine-zaal

    Kinderen die samen met volwassenen naar school, sport of vrienden fietsen, leren om later zelfstandig én veilig te fietsen. Bovendien ervaren kinderen zelf hoe fijn en leuk het is om te fietsen. Jong geleerd is oud gedaan.
    Uit de evaluatie blijkt dat het HiBike spel kinderen effectief motiveert om vaker te fietsen, en na afloop vaak te willen blijven fietsen.

    Met het HiBike-spel is Huis voor de Sport Groningen samen met de provincie Groningen en andere partijen erin geslaagd om kinderen vaker naar school te laten fietsen. Hoe hebben zij dit voor elkaar gekregen?

    HiBike laat kinderen fietsen! door Jolanda Langeland, Mariette Pol

  • 15:15 - 15:45Kortfietsparkeren: zo regel je dat!Gaetano  BuddingMarit  GresnigtTana 20250522tana

    In Nederland mag je je fiets in een rek, in een stalling of op de stoep parkeren. Vaak werkt dat prima, maar er zijn plekken waar het knelt: als er weinig ruimte is en/of er op dezelfde plek behoefte is aan zowel ‘lang’ als ‘kortparkeren’. Bijvoorbeeld bij een supermarkt dichtbij een station. Een runshopper wil de fiets kort dichtbij de winkel parkeren. Forenzen wil je faciliteren in de stationsfietsenstalling en niet voor de winkel.

    Kortfietsparkeren: zo regel je dat! door Gaetano Budding, Marit Gresnigt

  • 15:30 - 16:00Stedelijke deelfietssystemen in Nederland: een data driven approachSven  HuysmansDanswerkplaats 20250522danswerkplaats

    Tour de Force en Natuurlijk !Deelmobiliteit sloegen de handen in elkaar om samen met The New Drive, Argaleo, Buas, Movares en gemeente Eindhoven, het potentieel en de maatschappelijke meerwaarde van een (groot)stedelijk fietsdeelsysteem voor een grote gemeente inzichtelijk te maken.

    Dit onderzoek wil daarom in de eerste plaats het potentieel van een stedelijk deelfietssysteem voor gemeente Eindhoven zichtbaar maken aan de hand van een digital twin. Hierbij biedt het inzichten in de uitgangspunten en de effecten van een stedelijk fietsdeelsysteem; en bieden we handvaten aan bij de randvoorwaarden om tot een maximale impact te komen.

    Hoe moet zo een fietsdeelsysteem er uit zien? Welke doelgroepen kunnen we hiermee bereiken? Welke investeringen zijn nodig?
    Wat is de impact op de modal shift, op de binnenstedelijke verplaatsingen en de fietsparkeeropgave?
    Wat zijn randvoorwaarden om ten volle het potentieel van een stadsbreed fietsdeelsysteem te realiseren?

    Stedelijke deelfietssystemen in Nederland: een data driven approach door Sven Huysmans

  • 15:30 - 16:00Door met doorfietsroutes: een nieuwe CROW-publicatieHans  GodefrooijMark van GurpAV Brothers 20250522av-brothers

     Het afgelopen jaar is gewerkt aan de actualisatie van de CROW-publicatie over doorfietsroutes: ‘inspiratieboek snelle fietsroutes’. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan  het eindproduct die nog voor het NFC wordt gepubliceerd Doorfietsroutes vormen de ruggengraat van het fietsnetwerk en vormen het topsegment van fietsroutes in Nederland. Het is de hoogste kwaliteit van fietspaden die er is. Het ideaalbeeld is dat ze zo direct mogelijk zijn, dat fietsers niet worden gemengd met autoverkeer en ook niet met voetgangers, dat oponthoud wordt geminimaliseerd en dat door de toegepaste breedte de kans op gevaarlijke ontmoetingen en/of discomfort zeer klein is (breedtelabel A). Bovendien zijn ze goed bewegwijzerd, herkenbaar als fietsroute en voorzien van de juiste markering. In de werkgroep was veel discussie over het ambitieniveau. In de praktijk zal het ideaalbeeld waarschijnlijk niet op de hele route haalbaar zijn. In deze sessie nemen we u mee in de nieuwe aanbevelingen voor doorfietsroutes.

    Door met doorfietsroutes: een nieuwe CROW-publicatie door Hans Godefrooij, Mark van Gurp

  • 16:00 - 16:30Plenaire Wrap-up Hoofdplein 20250522hoofdplein
  • 16:30 - 17:00Borrel  Hoofdplein 20250522hoofdplein

Alle filters verwijderen (reset)

Terug naar boven