Programma

Op 22 juni 2023 vindt het Nationaal Fietscongres plaats, met op 21 juni het precongres. We zijn dit keer te gast in Gemeente Rheden. 

21 juni | Precongres

Tijdens het precongres kun je een unieke tour krijgen door de Gazellefabriek in Dieren waar de meest innovatieve fietsen gemaakt worden. Aansluitend ga je de natuur in op de fiets of met de benenwagen om de prachtige omgeving van de gemeente Rheden te verkennen.
Bekijk het programma van het precongres →

22 juni | Congres

Het congresprogramma staat bomvol interessante sessies, workshops, walkshops, een mash-up stage en panelgesprekken. Thema's die aan bod komen zijn o.a. fietsinnovatie, data & beleid, infra, jongeren, fietsparkeren & gebiedsontwikkeling, fietsstimulering en verkeersveiligheid. Het Nationaal Fietscongres vindt plaats in Landgoed Hotel Avegoor, in Ellecom. 
Bekijk hieronder het programma van het congres!

Wil je op de hoogte houden van alle updates rondom het Nationaal Fietscongres? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en/of volg ons op social media. 

Programma Nieuwsbrief  Programma LinkedIn  Programma Twitter

Klik hier voor de adressen van de locaties en de vervoersmogelijkheden


Programma

Programma  Presentatie en gesprek 
Programma  Workshop
Programma  Walkshop (Een walkshop bestaat uit een plenaire aftrap, lopen in kleine groepjes, tussentijdse terugkoppeling en plenaire afsluiting.)
Programma  Presentatie(s)
Programma  Mash-up stage (Onder leiding van Bram Douwes praten we over jouw dilemma’s, oplossingen, frustraties, voorbeelden en successen.)
Programma  Fishbowl (Een vorm van een dialoog die kan worden gebruikt bij het bespreken van onderwerpen binnen grote groepen. Meerdere mensen kunnen deelnemen aan de discussie.)
Programma  Panelgesprek


Overzicht van alle sessies en sprekers

Scroll nog even door om het totaaloverzicht van alle sessies en sprekers te zien. Je kunt op de sessies klikken om te zien waar deze over gaan. In sommige sessies worden meerdere presentaties gegeven. 

Zoeken op trefwoord

  • TijdTitelSpreker
  • 09:00 - 09:45Welkom, neem lekker een kop koffie of thee en praat bij met vakgenoten   20230622
  • 09:45 - 10:15Opening; Wethouder Gea Hofstede (in gesprek met Bram Douwes)Bram  DouwesGea  Hofstede 20230622

    Wethouder Gea Hofstede opent het Nationaal Fietscongres. De mobiliteitswethouder zoomt in op de fietsambities van de gemeente en vertelt ook over de grote uitdagingen waar de gemeente voor staat. Soms botsen belangen.

    Opening; Wethouder Gea Hofstede (in gesprek met Bram Douwes) door Bram Douwes, Gea Hofstede

  • 10:15 - 10:50Buiten de botsende belangen: de fiets als innovatieve kracht - KeynoteMarjon  Kaper 20230622

    Marjon Kaper, directeur ANWB praat ons bij over Botsende Belangen en de rol van innovaties.

    Buiten de botsende belangen: de fiets als innovatieve kracht - Keynote door Marjon Kaper

  • 10:50 - 11:15Pauze   20230622
  • 11:15 - 12:30Eerste sessieronde -  welke sessie kies jij?  20230622
  • 11:15 - 12:30Onbeperkt fietsen: ervaar het zelf!Gerard  PrinsKarlijn  Janssen 20230622

    Fietsen is minder toegankelijk voor mensen met een beperking. In deze workshop duik je in de belevingswereld van een driewielfietser of handbiker: hoe rijdt zo’n fiets en wat kom je onderweg tegen?

    Onbeperkt fietsen: ervaar het zelf! door Gerard Prins, Karlijn Janssen

  • 11:15 - 12:30Fietsinnovatie Meerdere sprekers 20230622
  • 11:15 - 12:30De Fietsprofessor 2.0Wiesje  HofstedeJoost de Kruijf 20230622

    Voor een schaalsprong in fietsgebruik is kennis nodig. Kennis over fietsgebruik, voor onderbouwing van investeringen en over het ecosysteem. Provincie Zuid-Holland werkt aan/met de fietsprofessor 2.0.

    De Fietsprofessor 2.0 door Wiesje Hofstede, Joost de Kruijf

  • 11:15 - 12:15Gaan en staan waar je wilt, da’s zo gefietst!Juul van RijnMariska  van der SteenArlette van GilstMonique  Verhoef 20230622

    Gaan en staan waar je wilt nemen we je in vogelvlucht mee in de ambities van staatssecretaris van IenW, Vivianne Heijnen. 100.000 extra mensen op de fiets naar hun werk; bij nieuwe woningbouw wordt fiets volwaardig meegenomen; actieplan fietsen voor iedereen en de internationale ambitie: Nederland fietsland nummer 1. Hoog tijd om even langs de ambities te fietsen en te kijken waar we staan onder bezielende leiding van programmamanager Arlette van Gilst.

     

    Daarna zoomen we in op de verschillende manieren van fietsstimulering. Mirjam Borsboom leidt u door de internationale aanpak en focus. Op het internationale fietscongres Velo-City in Leipzig in mei bleek dat er nog genoeg landen zijn waar fietsen gezien wordt als een mannelijke bezigheid, niets voor vrouwen. Wat kunnen we ze meegeven.

     

    Doortrappen tot je 100ste om de oudere fietser op de fiets en in beweging te houden en hen te motiveren zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Immers (mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam en zelfstandig. Juul van Rijn stond aan de wieg van deze aanpak waar inmiddels ruim 220 gemeenten aan meewerken.   

         

    Monique Verhoef vertelt hoe zij samen met andere ministeries, gemeenten en bedrijven een Citydeal Fietsen voor iedereen in de steigers zet. Het doel van de Citydeal is om mensen, zeker kinderen, die nu geen fiets hebben, amper fietsen of niet kunnen fietsen meer wegwijs te maken in het brede ‘fietssysteem’ dat Nederland kent. 

      

    Mariska van der Steen sluit de sessie af met een toelichting op communicatie: de campagne Kort ritje, da’s zo gefietst! en ze licht een tipje van de sluier van de uitkomsten van de fietscafe’s op die in april en mei zijn gehouden in Den Haag, Joure, Enschede en Meerssen. Burgers werd daar onder andere gevraagd mee te denken over hoe je mensen stimuleert om vaker de fiets te pakken. 

    Gaan en staan waar je wilt, da’s zo gefietst! door Juul van Rijn, Mariska van der Steen, Arlette van Gilst, Monique Verhoef

  • 11:15 - 12:30Fietsafstappunten in FlevolandHans van der VeenShirley van OostromBrigitte  Breugom 20230622

    Meer mensen op de fiets met ”Fietsafstappunten” in Flevoland. Samenwerking overheid en ondernemers. Aan de slag in een creatieve workshop met: voorzieningen, vindbaarheid en locaties in het landelijk gebied.

    Fietsafstappunten in Flevoland door Hans van der Veen, Shirley van Oostrom, Brigitte Breugom

  • 11:15 - 12:30Gedraag je! Maak een ritje in de Tour de Force Gedrags-carrouselHuub  PloegmakersBirgit  CannegieterJoost de KruijfBart  HeijnenLeanne van BentemSjors  Handgraaf 20230622

    Het gedrag van fietsers is slecht te vangen en moeilijk te sturen. En toch doen we een poging! De resultaten uit een aantal gedragsprojecten gooien we ‘in de mix’, daarna is de zaal aan zet en gaan we inzichten toepassen!

    Gedraag je! Maak een ritje in de Tour de Force Gedrags-carrousel door Huub Ploegmakers, Birgit Cannegieter, Joost de Kruijf, Bart Heijnen, Leanne van Bentem, Sjors Handgraaf

  • 11:15 - 12:30Data en beleid Meerdere sprekers 20230622
  • 11:15 - 12:30Walkshop: De toekomst van de jonge fietser; een ander perspectiefAnnemiek  Nobel 20230622

    Walkshop: Hoe kijken wij als volwassenen naar de verkeersomgeving wanneer wij het perspectief van een jonge fietser zouden aannemen? Welke ideeën voor de toekomst levert die blik ons op als medeverkeersdeelnemer en als professional?

    Walkshop: De toekomst van de jonge fietser; een ander perspectief door Annemiek Nobel

  • 11:15 - 11:55Groene netwerken voor mens en natuurHarry  Boeschoten 20230622

    Hoewel veel bos- en natuurgebieden en recreatiegebieden dichtbij dorpen en steden liggen, zijn het vaak geïsoleerde gebieden die met de auto het best te bereiken zijn. 
    Dat willen we anders. We moeten niet denken in gebieden maar in systemen; gebieden moeten ook bereikbaar zijn voor fietsers en voetgangers én voor de natuur. Het streven is een aaneengeschakeld netwerk van groene gebieden binnen en buiten de bebouwde kom. Waarbij iedere Nederland direct vanuit de voordeur is aangesloten op groen. 

    Groene netwerken voor mens en natuur door Harry Boeschoten

  • 11:55 - 12:30Data en routes Meerdere sprekers 20230622
  • 12:30 - 13:30Lunchpauze   20230622
  • 13:30 - 14:45Tweede ronde - welke workshop kies jij  20230622
  • 13:30 - 14:30Mash-up podium over participatie en fietsinfraBram  DouwesGea  HofstedeNanneke van der HeijdenMark  Verhijde 20230622

    Mash-up betekent letterlijk puree. En dat is nu precies waar het in deze sessie over gaat: de vele uitdagingen binnen ons werkveld die zich niet gemakkelijk laten oplossen, maar waar we wel mee aan de slag moeten.
    Zoals het voornemen om fietsinfrastructuur aan te leggen, een doorfietsroute bijvoorbeeld. Waarbij de inbreng en het meedenken van alle belanghebbenden van harte wordt gewaardeerd. Soms leiden die tot briljante ideeën en resultaten. Maar soms kunnen al die belangen ook zó verschillend zijn dat dat briljante idee helemaal niet van de grond komt.

     

    Wethouder Gea Hofstede van de gemeente Rheden brengt een vraagstuk in. Onder leiding van Bram Douwes praten we over dilemma’s, oplossingen, frustraties, voorbeelden en successen. 
    Mark Verhijde en Nanneke van der Heijden van Beter in Burgerparticipatie zijn aanwezig om tips te geven en te reflecteren.

     

    Mash-up podium over participatie en fietsinfra door Bram Douwes, Gea Hofstede, Nanneke van der Heijden, Mark Verhijde

  • 13:30 - 14:45Het STOMP-principe toepassen in het landelijk gebiedSuzanne  Lansbergen 20230622

    Het STOMP principe wordt veel toegepast in de stad, maar biedt het ook kansen voor landelijke gebieden? In deze workshop kijken we samen naar de voorwaarden en toepassing in ruraal Nederland.

    Het STOMP-principe toepassen in het landelijk gebied door Suzanne Lansbergen

  • 13:30 - 14:45Vind het wiel niet opnieuw uit, help elkaar!Isabel  LiedtkeMick  Koopman 20230622

    De focus van provincies is verschoven van aanleg en onderhoud van fietspaden naar een bredere blik op het fietsbeleid. In de sessie gaan we in op de lessen die de provincies van elkaar kunnen leren.

    Vind het wiel niet opnieuw uit, help elkaar! door Isabel Liedtke, Mick Koopman

  • 13:30 - 14:45Boter bij de Vis; fiets en voetgangersdata in Europees perspectief.Rick  LindemanMartijn  Hollestelle 20230622

    In een fishbowlsessie nemen deelnemers op interactieve wijze kennis van de bevindingen uit een internationaal onderzoek naar fiets en voetgangers data. Deelnemers worden uitgenodigd hun visie te geven over welke vragen voor hen van belang zijn, en welke data daarbij nodig zijn.

    Boter bij de Vis; fiets en voetgangersdata in Europees perspectief. door Rick Lindeman, Martijn Hollestelle

  • 13:30 - 14:45Infra Meerdere sprekers 20230622
  • 13:30 - 14:45Fietsen en School Meerdere sprekers 20230622
  • 13:30 - 14:45Data en verkeersveiligheid Meerdere sprekers 20230622
  • 13:30 - 14:45Fietsen naar sport? Het TdF stappenplan fietsstimulering!Roel  LenoirKaya  Voskuil 20230622

    Je maakt kennis met het TdF stappenplan fietsstimulering, leert het toepassen op de leden van de voetbal- of hockeyclub in jouw gemeente en gaat naar huis met een lijst passende interventies.

    Fietsen naar sport? Het TdF stappenplan fietsstimulering! door Roel Lenoir, Kaya Voskuil

  • 13:30 - 14:45Walkshop: Fietsen in het donker: groene route of duistere plekken?Boukje  DotingaRoss  Goorden 20230622

    Mobycon en Fietsersbond organiseren een 'walkshop' om thema sociale veiligheid op de agenda te zetten. Problematiek en oplossingen komen aan bod en deelnemers worden uitgedaagd om zelf op pad te gaan.

    Walkshop: Fietsen in het donker: groene route of duistere plekken? door Boukje Dotinga, Ross Goorden

  • 14:45 - 15:15Pauze   20230622
  • 15:15 - 16:30Derde sessieronde - welke sessie kies jij  20230622
  • 15:15 - 15:55Korte presentaties  20230622
  • 15:15 - 16:30Fietsparkeren en gebiedsontwikkeling  20230622
  • 15:15 - 15:55Opstellen Uitvoeringsagenda Nationaal Toekomstbeeld FietsEwoud  VinkErik van EijndenRinke  Oostra 20230622

    Na het NTF werkt een landelijk kerngroep aan een 'meerjarige adaptieve uitvoeringsagenda fiets' voor BO MIRT 2023. Wij nemen je mee – interactief – mee in gevolgde werkwijze en de inhoudelijke keuzes.

    Opstellen Uitvoeringsagenda Nationaal Toekomstbeeld Fiets door Ewoud Vink, Erik van Eijnden, Rinke Oostra

  • 15:15 - 16:30Sport en recreatie  20230622
  • 15:15 - 16:30Panelgesprek: Mengen van fietsers en voetgangers Meerdere sprekers 20230622

    Fietsers en voetgangers maken op veel plaatsen gemengd gebruik van dezelfde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan winkelgebieden. Maar ook in het bos komen ze elkaar tegen op onverharde paden of bijvoorbeeld in het buitengebied waar wel fietspaden zijn maar geen voetpad aanwezig is.

    Hoe faciliteer je veilig mengen? Waar doe je dat wel en in welke situatie beter niet?

    Een gesprek onder leiding van Bram Douwes over botsende belangen, samenwerken, (ervaren) verkeersveiligheid, oplossingen en begrip. Met medewerking van de directeur van Wandelnet, Ankie van Dijk. Zij belicht de belangen van de voetganger tijdens dit panelgesprek met fietsspecialisten.

    * In dit panelgesprek maken we duidelijk onderscheid tussen ‘binnenstedelijk mengen’ en ‘landelijk mengen’. Beide hebben immers hun eigen uitdagingen. Halverwege wisselen daarom de panelleden.

     

    Download hier de PDF van de publicatie Mengen van fietsers en voetgangers uit de kennisbank van het Fietsberaad. 

    Panelgesprek: Mengen van fietsers en voetgangers door Rico Andriesse, Sjors van Duren, Bas Snoeker, Ankie van Dijk, Wouter Haring, Marloes Scholman, Robert Coffeng, Cees Bakker, Troy Corsen

  • 15:15 - 15:55Korte presentaties  20230622
  • 15:15 - 16:30Fietstimulering  20230622
  • 15:15 - 16:30Walkshop: Vergevingsgezind Fietspad 2.0Jacob  TiellemansSjors van Duren 20230622

    Het Vergevingsgezinde Fietspad 2.0 richt zich op enkelzijdige ongevallen. Met een geautomatiseerde scan van de omgeving en vervolgens een aantal standaardoplossingen bieden we snel en doelmatige oplossingen. We hebben in Ellecom een route uitgezet die we tijdens de Walkshop gaan nalopen.

    Walkshop: Vergevingsgezind Fietspad 2.0 door Jacob Tiellemans, Sjors van Duren

  • 15:15 - 16:30Fiets als verbindende factor Meerdere sprekers 20230622
  • 15:55 - 16:30Beleidslijnen fietsveiligheid: naar verkeersveilige toekomstRico  AndriesseKate  Spierings 20230622

    In de aanpak fietsveiligheid ontbreekt het aan continuïteit “Soms lijkt het alsof we steeds hetzelfde onderzoek uitvragen.’’ Presentatie van de inventarisatie van het beleidsveld fietsveiligheid.

    Beleidslijnen fietsveiligheid: naar verkeersveilige toekomst door Rico Andriesse, Kate Spierings

  • 15:55 - 16:30Een brug als ontbrekende schakel van de F35 Enschede-HengeloBenjamin  GroenewoltJan-Hendrik  Fischer 20230622

    De fietssnelweg F35 tussen Enschede en Hengelo is begin 2024 gereed. Gemeente Enschede en Strukton werken op unieke wijze samenwerken. We delen de mooie resultaten die hier worden behaald.  

    Een brug als ontbrekende schakel van de F35 Enschede-Hengelo door Benjamin Groenewolt, Jan-Hendrik Fischer

  • 15:55 - 16:30Intensiteiten en potentie  20230622
  • 16:30 - 17:00Uitreiking Tour de Force initiatiefprijs en bekendmaking gastheer 2024  20230622

    Dit jaar reikt de Tour de Force voor het eerst de Tour de Force Initiatiefprijs uit op het Nationaal Fietscongres. Met deze initiatiefprijs wil Tour de Force organisaties in het zonnetje zetten die het fietsen in Nederland stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fiets-initiatieven. 
     

    Vijf genomineerden
    Uit maar liefst 16 inzendingen heeft de vakjury een top 5 gekozen. De jury bestaat uit Peter Meij - voorzitter Tourleiding van de Tour de Force, Esther van Garderen - directeur Fietsersbond en Programmamanager Ronald de Haas. De jury over de inzendingen: “We zijn verrast door de diversiteit aan initiatieven die ingezonden zijn. Zowel qua doelgroepen als geografisch: uit heel Nederland, van Groningen tot Limburg en van west naar oost zijn projecten ingediend.”
    Bekijk hier het filmpje van de genomineerden.

     
    Rotterdam Rides
    Rotterdam Rides is een fietsfestival dat de fiets viert, in al haar vormen en maten. Alle Rotterdammers kunnen meefietsen. Of je nu een beginnend fietser of een fervent wielrenner bent. Het festival wordt georganiseerd door de Rotterdamse Fietsalliantie.  Een netwerk van ruim 60 bedrijven en instellingen die samen het fietsen in de stad willen stimuleren. Samen met de partners heeft de alliantie op de eerste editie in 2022 laten zien hoe leuk fietsen in Rotterdam is. Zondag 14 mei 2023 vond de tweede editie plaats. 
     
    Fietstival
    Het Fietstival is een rondreizend festival met diverse fietsactiviteiten en muziek. Met het festival willen de Groningse mbo-instellingen, de provincie Groningen en Groningen Bereikbaar het fietsen onder mbo-studenten stimuleren. 
    Veel studenten pakken voor kleine reisafstanden de bus, de scooter of de auto. De fiets is een gezond en duurzaam reisalternatief en het draagt bij aan een bereikbare en leefbare stad. Het Fietstival laat zien hoe fijn fietsen is. De fiets geeft vrijheid, je bepaalt zelf wanneer je vertrekt en je hebt je beweging voor de dag alvast gehad. Het Fietstival staat volledig in het teken van de fiets: studenten kunnen een smoothie bij elkaar fietsen, hun fiets laten wassen of repareren of relaxen onder het genot van livemuziek.

    De eerste editie (2022) was een groot succes. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Campus Groningen, waar we op 1 juni de aftrap organiseren; hiermee sluiten ook het hoger onderwijs en bedrijven aan bij het Fietstival!

     
    Verkeersactieve school
    Provincie Limburg en alle 31 Limburgse gemeenten willen de verkeersveiligheid gezamenlijk verbeteren. Om de kwetsbare en onervaren deelnemers te stimuleren veilig op de fiets en te voet deel te nemen aan het verkeer is de aanpak Verkeersactieve school ontwikkeld. Aan leerlingen in het (speciaal) basis- en voortgezet (speciaal) onderwijs wordt theoretische en praktische verkeerseducatie aangeboden. Fietsvaardigheden, fietsveiligheid, schoolthuisroutes en een veilige schoolomgeving zijn belangrijke thema’s van de Verkeersactieve school.

    In schooljaar 2021-2022 is deze aanpak gestart en in het 2e uitvoeringsjaar neemt bijna 90% van alle Limburgse scholen in het basis- en voortgezet onderwijs deel.
     
    Fiets Peloton Module
    Steden en dorpen willen het gebruik van de fiets aanmoedigen door fietsers minder te laten stoppen bij verkeerslichten, maar hoe doe je dat zonder de overige weggebruikers langer te laten wachten? DTV Consultants voert in opdracht van mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL een proefproject uit waarbij groepen fietsers voorrang krijgen bij verkeerslichten. De technologie van de Fiets Peloton Module detecteert op basis van de snelheid groepen fietsers en past de groentijd van het verkeerslicht daarop aan.
     
    Doorfietsroute Arnhem Velp
    De realisatie van een nieuwe snelle  fietsverbinding tussen Arnhem centrum en Velp was al jaren gewenst. Een plan dat niet ‘vanzelf' tot stand is gekomen, maar dat na jaren doorzetten, vooruitploegen, aftikken en samenwerken stukje voor beetje gerealiseerd is en dat dus dit jaar, in 2023 compleet beschikbaar komt voor de fietser. Een proces dat aanvankelijk vloeiend verliep maar onder meer een positieve Raad van State uitspraak nodig had waarin onomwonden stond dat het ‘(snel)fietspad kan worden gerealiseerd’. Waarin noodzakelijke gronden na lang touwtrekken zijn verworven door het plan te verbeteren maar ook het vooruitzicht van onteigening te schetsen. Waar rapporten over geschreven zijn maar het uiteindelijk vooral over ‘aanpakken’ ging.
    Kortom, een plan dat als inspiratie kan dienen voor ambitieuze fietsplannen in den lande die misschien ook moeizaam tot stand komen: het kan gewoon, door volhouden -zaak van lange adem- , door creatief te zijn, door samenwerking en bestuurlijk steun.
    Mocht dit initiatief winnen dan wordt het prijzengeld ingezet voor #BikesForUkraine. Een initiatief om mensen in Oekraïne, een fiets te geven en daarmee mobiel te maken.

    Uitreiking Tour de Force initiatiefprijs en bekendmaking gastheer 2024

  • 17:00 - 17:30Borrel   20230622
Terug naar boven