Programma 2021

U vindt hier het online-programma van donderdag 17 juni 2021.

 • TijdTitelSpreker
 • 09:15 - 10:00Ontmoet en praat bij  20210617congreslocatie

  We beginnen het congres met bijpraten, bij het virtuele koffieapparaat. Eindelijk. Gezellig ook. Even een rondje langs (on-)bekenden. Vanaf 9.15 uur kun je klikken en heb je steeds 3 minuten om elkaar te vertellen hoe het gaat, wat je bezig houdt of wie je bent. Na die drie minuten kun je opnieuw klikken en kom je de volgende fietsprofessional tegen. Tenzij jullie allebei op ‘extend’ klikken, dan kun je langer door praten.

   

  Ontmoet en praat bij

 • 10:00 - 10:05Welkom door Bram Douwes, dagvoorzitterBram Douwes 20210617congreslocatie

  De dagvoorzitter heet u van harte welkom en legt u de congrestool uit. Bram Douwes vertelt onder andere over wat je kunt verwachten van het Nationaal Fietscongres 2021 en welke functies de congrestool heeft.
   

  Welkom door Bram Douwes, dagvoorzitter door Bram Douwes

 • 10:05 - 10:20Opening door gedeputeerde provincie Gelderland Christianne van der WalChristianne van der Wal 20210617congreslocatie

  Het Nationaal Fietscongres 2021 wordt officeel geopend door Christianne van der Wal, gedeputeerde van pronvincie Gelderland - de gastheer van deze editie.

   

  "We stellen de reiziger centraal en willen voor de korte afstanden het liefst dat reizigers fietsen of lopen. Daarom werken we aan brede en veilige fietspaden. Want deze manier van reizen is niet alleen gezond en goed voor onze leefomgeving maar zorgt ook voor minder CO2"

   

  Opening door gedeputeerde provincie Gelderland Christianne van der Wal door Christianne van der Wal

 • 10:20 - 10:50Keynote Niek van den Adel over verbeteren van je skillsNiek van den Adel 20210617congreslocatie

  Skills, vaardigheden. Daar draait het dit Nationaal Fietscongres om. Wat wil jij een ander leren, en wat kun je leren van de ander? Welke vaardigheden heb je nodig om je werk nóg beter uit te voeren, om jezelf verder te ontwikkelen en de fiets dat extra zetje te geven?

   
  In de keynote van Niek van den Adel leren we meer over weerstand, veranderingsmoeheid, overgaan op andere dan de gebaande paden en het (opnieuw) aanleren van skills.

   

  Van den Adel waagde in 2010 iets te veel en kreeg een ernstig ongeluk met een dwarslaesie als gevolg. Wat kunnen wij leren van iemand die op 28-jarige leeftijd zijn leven compleet opnieuw met inrichten? Veel.

   

  Tijdens zijn keynote maakt hij met een lach en een traan gebruik van zijn eigen ervaringen. Van den Adel vertelt over de HandbikeBattle die hij mede-organiseert. Over berg-op buffelen en jezelf overwinnen, de fiets gebruiken als uitlaatklep, als middel om te leren dat je je dromen waar kunt maken en de kwaliteit van leven kunt verbeteren. Een inspirerend verhaal met lessen uit zijn professionele en persoonlijke leven over hoe om te gaan met verandering en nieuwe skills aan te leren.

   

  Keynote Niek van den Adel over verbeteren van je skills door Niek van den Adel

 • 10:55 - 11:10Even de benen strekken  20210617congreslocatie

  Pauze! Dus pak de gelegenheid voor een bezoek aan de Expo, strek even de benen of pak een bak koffie
   

  Even de benen strekken

 • 11:10 - 11:40Sessie ronde 1  20210617congreslocatie

  Neem deel aan de parallelsessie van jouw keuze. 

   

  Sessie ronde 1

 • 11:10 - 11:40Wat weet u over de speedpedelec en zijn berijder? (deel 1)Hans GodefrooijMaud van der SalmNikolaas van den SteenAgnieszka StellingLindy van Scharrenburg 20210617congreslocatiecongreslocatie

  De speedpedelec wint aan populariteit in Nederland. Het aantal speedpedelecs is de afgelopen drie jaar verdubbeld naar 21,1 duizend in 2020. Het vervoermiddel draagt bij aan een betere bereikbaarheid, een gezonde levensstijl en stoot geen CO2 uit. Maar er zijn ook vragen: ‘Wie rijden er tegenwoordig op speedpedelecs?’, ‘Wat weten we over de veiligheid ervan?’, ‘Wat is de beste plek op de weg?’ en ‘Wat kunnen we leren uit België?’. In deze sessie leer je alles over de berijders van de snelle fiets, de wensen met betrekking tot de plaats op de weg, de ervaringen met de speedpedelec in België en ongevallen met speedpedelecs.

  Wat weet u over de speedpedelec en zijn berijder? (deel 1) door Hans Godefrooij, Maud van der Salm, Nikolaas van den Steen, Agnieszka Stelling, Lindy van Scharrenburg

 • 11:10 - 11:40Deeltweewielers Rotterdam: “sharing is caring”Teun Kolner 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Rotterdam presenteert de inzichten van de impact van deelfietsen en deelscooters over het jaar 2020. Wat hebben we geleerd en hoe gaan we verder? In hoeverre dragen deze nieuwe mobiliteitsdiensten bij aan de doelen van de stad? Hoe worden de voertuigen gebruikt? En zorgen ze niet alleen maar voor overlast? Aanvullend op deze inzichten heeft de gemeente Rotterdam een doelgroepenonderzoek uitgevoerd onder Rotterdammers om inzicht te krijgen in wie de gebruikers zijn van deeltweewielers en wat motieven zijn om van deeltweewielers gebruik te maken.

  Deeltweewielers Rotterdam: “sharing is caring” door Teun Kolner

 • 11:10 - 11:40Gender gelijkheid en sociale inclusie in een fietsstrategieMarco MulderHanna Ratilainen 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Sociale exclusie is multi-dimensionaal en complex, en kan een oorzaak zijn, maar ook een gevolg van armoede, onzekerheid en conflict. Door een bewuste inspanning om juist de ondervertegenwoordigde groepen (bijvoorbeeld: vrouwen, kinderen, huishoudens met lage inkomens, etc.) te betrekken vanaf de start van het Masterplan Fiets voor Ankara, zullen de voorstellen een grotere positieve impact hebben op deze groepen. Dit wordt ook essentieel geacht om betekenisvolle en duurzame veranderingen te bewerkstelligen in de context van de ontwikkeling en groei van Ankara over de komende 20 jaar. In de sessie bespreken we graag mogelijke lessen voor de Nederlandse context. 

  Gender gelijkheid en sociale inclusie in een fietsstrategie door Marco Mulder, Hanna Ratilainen

 • 11:10 - 11:404 B’s van Fietsparkeren: een verrassende casus in AmersfoortHans ZuiverThijs Broers 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Tijdens een verrassende presentatie laten ‘adviseur mobiliteit’ Hans Zuiver en ‘landschapsontwerper’ Thijs Broers zien hoe ingenieursbureau Movares de problematiek van het fietsparkeren in het centrum van Amersfoort heeft aangepakt. Wat in eerste instantie een rechtlijnige en eenvoudige opgave leek, heeft geleid tot een onverwacht resultaat met een hele tevreden opdrachtgever! We bespreken de door Movares gekozen insteek, het proces wat is doorlopen met de gemeente en andere stakeholders én laten zien hoe onze aanbevelingen uiteindelijk kunnen worden verwezenlijkt. Aan het einde van deze sessie bent u een expert op het gebied van de 4 B’s van fietsparkeren! 

  4 B’s van Fietsparkeren: een verrassende casus in Amersfoort door Hans Zuiver, Thijs Broers

 • 11:10 - 11:40Veilig fietsen naar school, 15 steden doen het!Hugo van der SteenhovenFemke Hulshof 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  De F10 is een netwerk van wethouders en ambtenaren van ambitieuze fietssteden. Zij werken samen met het Rijk, vervoerregio’s en provincies aan een verdere groei van het fietsgebruik in Nederland. Vijftien F10 gemeenten nemen deel aan de pilots ‘Veilig fietsen naar school’. De meeste pilots zijn uitgevoerd in 2020 en 2021 (ondanks corona!)en bijna afgerond, er valt al het nodige te zeggen over wat we leren van deze pilots en ook wat de eerste resultaten zijn. In deze sessie gaan we in op drie pilots: De Schoolstraat (uitgevoerd in 8 steden), ieder kind een fiets, uitgevoerd in 5 steden en veilige schoolroutes door de ogen van kinderen uitgevoerd in 4 steden.
   

  Veilig fietsen naar school, 15 steden doen het! door Hugo van der Steenhoven, Femke Hulshof

 • 11:10 - 11:40De effecten van snelle fietsroutes verbeeld en vergelekenHuub PloegmakersAnita Stienstra 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  De afgelopen jaren zijn steeds meer snelle fietsroute gerealiseerd. Daardoor wordt het mogelijk om te beoordelen of de verwachte positieve effecten op fietsgebruik daadwerkelijk optreden. Tijdens de sessie presenteren we de resultaten van een analysemodel waarmee ruwe telgegevens op eenduidige en gestandaardiseerde wijze vergeleken kunnen worden. Dit doen we aan de hand van tellingen voor de provincie Gelderland. We laten zien hoe de prestaties per route zichtbaar én vergelijkbaar gemaakt kunnen worden. Ook gaan we in op effecten per type locatie of tijdstip. Zo kunnen er meer gerichte uitspraken gedaan worden over de effectiviteit van snelle fietsroutes en andere fietsinvesteringen. 

  De effecten van snelle fietsroutes verbeeld en vergeleken door Huub Ploegmakers, Anita Stienstra

 • 11:10 - 11:40De fietser in 2035Otto CazemierElse Tutert 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  We zijn gestart om het toekomstperspectief voor ‘De fietser in 2035’ voor provincie Overijssel vorm te geven. 

  We gaan in op: De behoeften van de fietser in 2035? Welke trends en ontwikkelingen hebben invloed op fietsgedrag? Hoe kunnen overheden hierop inspelen? Hoe zorgen we ervoor dat ook richting 2035 het fietsen een groeiende rol in onze mobiliteit speelt? Wat zijn de eisen en wensen die een fietser in 2035 heeft? In een (verhalend) toekomstperspectief brengen we mogelijkheden en uitdagingen in beeld. Dit geeft richting, focus en draagt bij aan het ontwikkelen van een integraal beeld en beleid binnen de fietscommunity.

   

  De fietser in 2035 door Otto Cazemier, Else Tutert

 • 11:10 - 11:40Online Presentatie: Interactieve Fietservaring (Maquette) Rens Bourgonjen 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  In deze sessie presenteert Bureau de Groot Volker haar eerste prototype voor een nieuwe interactieve en immersieve methode om bestaande en nieuwe verkeerssituaties te presenteren, te wijzigen en te ervaren. Door middel van een Interactieve Maquette, een micro op-afstand-bestuurbare voertuig en een micro-camera.

  Het product heeft als doel samenwerking, het vergaren van inspiratie en het creëren van helderheid en saamhorigheid te versterken. Zo wordt het mogelijk om samen met stakeholders te bouwen aan een gezamenlijke toekomst.

  Online Presentatie: Interactieve Fietservaring (Maquette)  door Rens Bourgonjen

 • 11:10 - 11:40De kansen van de Europese Green Deal voor fietsen in NederlandHenk SwarttouwSyb TjepkemaLucas Harms 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  De Europese Green Deal en herstelfondsen bieden kansen voor Nederland om aan de klimaatdoelen te voldoen en de leefbaarheid en duurzaamheid van ons land blijvend te verbeteren. De fiets zal hierbij een belangrijke rol spelen. Er zijn concrete mogelijkheden voor gemeenten, provincies, regio’s om Europese bijdragen voor fietsinvesteringen aan te vragen, eventueel samen met partners als bedrijven, kennisinstellingen en adviesbureaus. In deze workshop vertellen we u welke kansen Europa biedt voor de fiets en geven we concrete voorbeelden van succesvolle Nederlandse fietsprojecten die mede door Europa zijn gefinancierd. Ook zullen we een reeks vervolgsessies over dit onderwerp aankondigen. 

    

  De kansen van de Europese Green Deal voor fietsen in Nederland door Henk Swarttouw, Syb Tjepkema, Lucas Harms

 • 11:10 - 11:40Hoe slimme verkeerslichten fietsverkeer in Deventer optimaliseren Leon van NieBob Randsdorp 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Deventer wérkt als fietsgemeente. Veel energie is de afgelopen jaren gestoken in het op peil brengen van het fietsnetwerk en het besef dat de fiets hét vervoermiddel is voor in en buiten de gemeente. De kracht van het fietsbeleid ligt in de combinatie van fysieke en gedragsmaatregelen. Gebruikmakend van de laatste ontwikkelingen op gebied van intelligente verkeerssystemen en datagebruik leidt tot een effectieve aanpak. De toepassing van slimme verkeerslichten en Flowtack technologie is een goed voorbeeld hiervan welke veel winst opleveren voor de fietser en de gemeente.

   

  Hoe slimme verkeerslichten fietsverkeer in Deventer optimaliseren  door Leon van Nie, Bob Randsdorp

 • 11:10 - 11:40De fietsskills van jongeren verbeteren in een online wereld – workshop   20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Leer hoe jongeren zich gedragen op social media, hoe je jongeren online kan bereiken én ervaar zelf hoe de jongeren online aan de slag gaan om hun fietsskills in het verkeer te verbeteren.

   

  De fietsskills van jongeren verbeteren in een online wereld – workshop 

 • 11:10 - 11:40Gebruiksvriendelijke fietsdata voor (gemeente)ambtenarenEwald DijkstraRuben Bino 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Gemeentes zijn altijd bezig om fietsdata gebruiksvriendelijker en duidelijker te maken. Het online dashboard van Trajan biedt mogelijkheden om lokaal verzameld of open geografische data interactief te maken voor (gemeente)ambtenaren. Op deze manier kunnen onder anderen fietsstromen in kaart gebracht worden waarbij de ambtenaar zelf kan inzoomen en selecteren, zoals fietstelweek data, PING data, of andere GPS datasets.

  Gebruiksvriendelijke fietsdata voor (gemeente)ambtenaren door Ewald Dijkstra, Ruben Bino

 • 11:45 - 12:15Sessie ronde 2  20210617congreslocatie

  Neem deel aan de parallelsessie van jouw keuze. 

   

  Sessie ronde 2

 • 11:45 - 12:15Wat weet u over de speedpedelec en zijn berijder? (deel 2, vervolg van sessie ronde 1)Hans GodefrooijMaud van der SalmNikolaas van den SteenAgnieszka StellingLindy van Scharrenburg 20210617congreslocatiecongreslocatie

  Let op: dit is een XLsessie: deze sessie is gestart om 11:10 uur (sessie ronde 1). 

  De speedpedelec wint aan populariteit in Nederland. Het aantal speedpedelecs is de afgelopen drie jaar verdubbeld naar 21,1 duizend in 2020. Het vervoermiddel draagt bij aan een betere bereikbaarheid, een gezonde levensstijl en stoot geen CO2 uit. Maar er zijn ook vragen: ‘Wie rijden er tegenwoordig op speedpedelecs?’, ‘Wat weten we over de veiligheid ervan?’, ‘Wat is de beste plek op de weg?’ en ‘Wat kunnen we leren uit België?’. In deze sessie leer je alles over de berijders van de snelle fiets, de wensen m.b.t. de plaats op de weg, de ervaringen met de speedpedelec in België en ongevallen met speedpedelecs.  

  Wat weet u over de speedpedelec en zijn berijder? (deel 2, vervolg van sessie ronde 1) door Hans Godefrooij, Maud van der Salm, Nikolaas van den Steen, Agnieszka Stelling, Lindy van Scharrenburg

 • 11:45 - 12:15Breedtelabels voor fietspadenOtto van Boggelen 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Hoe bepaal je hoe breed een fietspad moet zijn? De huidige CROW-richtlijnen bieden houvast, maar zijn zwart-wit: de breedte voldoet of niet. Om wegbeheerders te helpen met meer maatwerk voor rustige of juist drukke fietspaden, introduceert CROW-Fietsberaad het instrument ‘breedtelabels voor fietspaden’.  Het voorgestelde systeem voor breedtelabels van fietspaden is opgenomen in een discussienotitie en een bijbehorende rekentool. In deze sessie leggen we u alles uit over de breedtelabels en gaan we graag met u in gesprek over de toepassing en doorontwikkeling van de breedtelabels.

  Breedtelabels voor fietspaden door Otto van Boggelen

 • 11:45 - 12:15Fietsen buiten de stad: de weg omhoog!Paulus Jansen 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Fietsen in de stad heeft groeiende aandacht. Maar hoe maken we fietsen in het buitengebied aantrekkelijker? Het Landelijk Fietsplatform wil zich hier samen met bondgenoten over buigen. Een greep uit onze ideeën: bij wegen langs water aan één zijde prioriteit voor fietsers; 30km regime op binnenwegen die deel uitmaken van fietsnetwerk; beplantingsprogramma langs fietsroutes. Cruciaal is een integrale benadering. Zorg dat maatregelen rondom ruimtelijk beleid, mobiliteit, landschap, sport/bewegen, toerisme/recreatie en handhaving in samenhang worden ingevoerd. Wij zien volop kansen voor de weg omhoog! U ook? Praat mee en stem over onze voorstellen in deze actieve workshop.

  Fietsen buiten de stad: de weg omhoog! door Paulus Jansen

 • 11:45 - 12:15Lichte Elektrische Voertuigen door de ogen van de wegbeheerdersRobert HulshofPaul van den Bosch 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Het ministerie van IenW werkt aan een nieuw nationaal toelatingskader voor lichte elektrische voertuigen (LEVs). Tijdens de sessie zullen we uitgebreid stilstaan bij LEVs en het LEV-kader. De volgende specifieke vragen komen o.a. aan de orde: 

  • Wat zijn LEVs, welke voertuigen vallen onder de verschillende categorieën en wat zijn de verschillen met de huidige situatie? 

  • Welke zorgen, wensen en kansen zijn er met dit LEV-kader? 

  Deze vragen komen voort uit een traject dat doorlopen is samen met wegbeheerders over de plaats op de weg van dit soort voertuigen. DTV Consultants heeft in opdracht van IenW dit traject begeleid en een notitie opgesteld waarin deze vragen aan de orde komen.
            

  Lichte Elektrische Voertuigen door de ogen van de wegbeheerders door Robert Hulshof, Paul van den Bosch

 • 11:45 - 12:15Fietsstadverkiezing: hoe verbeter je je campagne-skills? Carmen MeijerNico Dogterom 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Welke gemeente krijgt van haar fietsers de felbegeerde titel? Het begint bij een goede campagne. Waarom en hoe voer je campagne?

  Dr. Nico Dogterom vertelt over het belang van beleving tijdens het fietsen en over de workshop fietsbeleving die Goudappel uitreikt aan de top 3 gemeenten van de Fietsstad 2022. Om een goede campagne te voeren heb je de juiste tools nodig. Carmen Meijer presenteert de campagne toolkits die de gemeente in kan zetten om haar fietsers te bereiken. En de gemeente Veenendaal vertelt met trots over hun ervaring en deelt do’s en don’ts: zo wordt het een succes!
   

  Fietsstadverkiezing: hoe verbeter je je campagne-skills?  door Carmen Meijer, Nico Dogterom

 • 11:45 - 12:15Fietsstraten buiten de bebouwde kom in beeld Rico AndriesseStan Wolters 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Wanneer kunnen fietsstraten buiten de bebouw worden toegepast? Hoe moeten ze er dan uitzien? Dit lichten we toe in deze sessie. Conclusie is dat fietsstraten buiten de kom kunnen worden toegepast op plattelandswegen die worden gebruikt als hoofdfietsroute, maar niet in combinatie met auto-intensiteiten van meer dan 1.000 mvt/etmaal of met belangrijke landbouwroutes. In dit gevallen kan inrichting als fietsstraat bijdragen aan veiligheid, herkenbaarheid en fietscomfort. Een fietsstraat met een brede rijloper lijkt beter te werken dan een met een smaller profiel. Maar pas op: een te drukke plattelandsweg wordt geen fijne fietsroute door er een fietsstraat van te maken!

  Fietsstraten buiten de bebouwde kom in beeld  door Rico Andriesse, Stan Wolters

 • 11:45 - 12:15Op weg naar een datagedreven en geinformeerd fietsbeleidSander VeenstraRobin Kleine 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  De data-journey… Waar te beginnen? Je hoeft heus geen dataspecialist te zijn om het te integreren in jouw werk. Wij geven een begrijpelijke uitleg om de eerste stappen te zetten naar een meer datagedreven en -geïnformeerd beleid. Aan de hand van een customer journey illustreren wij hoe je als gemeente of provincie data kan vertalen naar informatie, besluitvorming en beleid. Praktijk cases zijn onderdeel van ons verhaal om te laten zien hoe data meerwaarde levert, welke databronnen er zijn én hoe je slim aan meer data kan komen. Hiervoor geven wij een handige hand-out, zodat jij direct kan beginnen.

  Op weg naar een datagedreven en geinformeerd fietsbeleid door Sander Veenstra, Robin Kleine

 • 11:45 - 12:15Strengthening the Human Infrastructure of Cycling Cities  Maud de Vries 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Er is goed ontworpen infrastructuur, maar ook initiatieven voor gedragsverandering nodig om ons mobiliteitsparadigma te veranderen van auto-gericht naar fiets-gericht. Over de hele wereld worden door verschillende belanghebbenden ‘zachte’ initiatieven ontwikkeld om de gewoonten van mensen te veranderen en het gebruik van fietsen voor dagelijks vervoer te versnellen. In deze lezing komen de eerste bevindingen uit een nieuw rapport in samenwerking met de provincie Gelderland aan de orde. We laten zien hoe stads-, regionale- en provinciale besturen initiatieven voor gedragsverandering, culturele en educatieve ontwikkeling beter kunnen faciliteren vanuit een beleidsperspectief of door nauwere steun van/aan NGO’s, maatschappelijke organisaties, scholen of bedrijven.

  Strengthening the Human Infrastructure of Cycling Cities   door Maud de Vries

 • 11:45 - 12:15Scan je fietspad! Een innovatieve inventarisatiemethode Nathan HooghofGuido VosNiek Prins 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Voor de provincie Brabant is fiets een belangrijk speerpunt in het Verkeersveiligheidsplan. Om tot veiligere fietspaden te komen zet de provincie in op innovatieve manieren om de kenmerken van fietspaden in beeld te brengen.  

  Royal HaskoningDHV en BAM Infra Nederland hebben zowel de fiets als berijder voorzien van sensoren. Deze meetapparatuur scant de omgeving van de fiets en verwerkt deze eenduidig en objectief in een dataset. Door hierop analyses uit te voeren, verwachten de partners een goed beeld te krijgen van het fietspad en de omgeving. In deze sessie bespreken we de resultaten van de eerste proef op de F59.

   

  Scan je fietspad! Een innovatieve inventarisatiemethode  door Nathan Hooghof, Guido Vos, Niek Prins

 • 11:45 - 12:15Datapoint: Samen maken we fietsdata beter toegankelijkErik Klok 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Keypoint Consultancy heeft op basis van haar ervaring met mobiliteitsdata een interactieve online kaart samengesteld: Datapoint. De kaart laat zien welke databronnen het meest worden gebruikt in de mobiliteitswereld. In onze sessie gaan we samen met u aan de slag om de toegevoegde waarde van Datapoint te vergroten. We bekijken eerst een aantal sprekende voorbeelden en gaan vervolgens in gesprek over de wensen die u als professional heeft op het gebied van (het combineren van) data en hoe dat kan worden verwerkt tot informatie waar u in de praktijk wat aan hebt. Ook inventariseren we welke (fiets-)data u wilt delen.

   

  Datapoint: Samen maken we fietsdata beter toegankelijk door Erik Klok

 • 11:45 - 12:15Gedragsonderzoek doorfietsroute Groningen-HarenCarmen LinssenRuben Loendersloot 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Bij de ontwikkeling van doorfietsroutes komt men vaak uit bij routes langs waterwegen. Het doorgaande en rechtlijnige karakter maakt het immers mogelijk voor E-bikers om hogere snelheden vast te houden met zo min mogelijk stops. Een balans met het bestaande gebruik door bijvoorbeeld roeiverenigingen en sportvisserij, maar ook andere mogelijke verblijvers is belangrijk.
   
  De #frissegasten van Loendersloot Groep deden samen met KeuzeWeg gedragsonderzoek onder de verschillende gebruikersgroepen van in 2018 gerealiseerde doorfietsroute Groningen-Haren. Waar zitten de fricties en wat willen de verschillende groepen van elkaar? Carmen Linssen en Ruben Loendersloot delen in deze sessie de resultaten van dit onderzoek.

  Gedragsonderzoek doorfietsroute Groningen-Haren door Carmen Linssen, Ruben Loendersloot

 • 12:15 - 13:15Lunchbreak + Jouw fiets en zijn verhaal  20210617congreslocatie

  Tijd voor een broodje - of wat anders; waar jij zin in hebt, natuurlijk. Loop vooral ook een virtueel rondje door de Fietsmarkt om de partners van het Nationaal Fietscongres te ontmoeten en doe mee met Jouw fiets en zijn verhaal. 

  Jouw fiets en zijn verhaal

  Jouw fiets. Het is je trouwe ijzeren ros die je dagelijks zonder problemen naar je werk brengt. Nou ja, brengt... je trapt je 20 minuten het snot voor de ogen, maar dan bén je er wel. Fris, fit en klaar voor de nieuwe werkdag. Of misschien heb je net een nieuwe bakfiets aangeschaft. Elektrisch. Vanaf nu kun je je drie koters op de fiets naar de opvang en school brengen. Wat een fijn gevoel!
    

  Wat is jouw verhaal? We dagen je uit. 
  Maak een foto van je fiets. En schrijf een kort verhaal bij die foto. Jouw fiets en zijn verhaal. 
  En deel de foto en je verhaal via deze link; via een padlet. Waar andere congresbezoekers ook hun verhaal delen mét een toffe foto. Hoe dat moet? Easy. Klik op de link, klik op een plusje, tik je verhaal in en upload je foto. En zet even je naam er onder, dan weten we dat jij het bent die zo’n leuke tekst en pica heeft toegevoegd. 
  En nu je toch in deze padlet bent, lees je natuurlijk ook de  bijdrages van de andere congresgangers even. Leuk om te zien welke fiets zij hebben of welk verhaal zij delen.

  Degene met de leukste foto en het fijnste verhaal wint. Wie dat bepaalt? De vormgever van Acquire. Waarom de vormgever? Nou, je krijg je foto bewerkt als NFC-advertentie van ons cadeau als winnaar. Leuk voor aan de muur. Jouw fiets en zijn verhaal. 

   

  Lunchbreak + Jouw fiets en zijn verhaal

 • 13:15 - 13:45Plenair gesprek over Nationaal Toekomstbeeld FietsAnita StienstraWilly SweersMartijn te Lintelo 20210617congreslocatie

  Een live gesprek over het Nationaal Toekomstbeeld Fiets (NTF). Met jou én de regio, provincie en gemeente.
  Over de doelen van de NTF, over wat al bereikt is en welke stappen gezet moeten worden.
  Beantwoord vragen via mentimeter, stel je vragen aan de tafelgasten en onderschrijf dat fietsen drie x woordwaarde heeft.

     
  Meer weten over Nationaal Toekomstbeeld Fiets? Klik hier

   

  Plenair gesprek over Nationaal Toekomstbeeld Fiets door Anita Stienstra, Willy Sweers, Martijn te Lintelo

 • 13:45 - 14:15Fietspraat met experts op de fietsmarkt  20210617congreslocatie
  Tijdens 'Fietspraat met experts' verbeter je samen met de partners van het Nationaal Fietscongres je skills. Zo kun je vragen stellen over fietsbeleving, je fietskennis testen, een gesprek voeren over bijvoorbeeld fietsparkeren of stellingen, meer leren over het gebruik van data en slimme technologie.
   

  Fietspraat met experts op de fietsmarkt

 • 13:45 - 14:15Easypath fietspaden, bouwstenen van de toekomst 20210617congreslocatiecongreslocatie

  Hoor hier meer over duurzame en modulaire fietspaden van de toekomst.

   

  Easypath fietspaden, bouwstenen van de toekomst door Easypath

 • 13:45 - 14:15Bekijk onze presentatie over onze dienstverlening en Fietsop1 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Bekijk onze presentatie over 'tellingen, observatie, educatie en Fietsop1'

   

  Bekijk onze presentatie over onze dienstverlening en Fietsop1 door Bureau de Groot Volker

 • 13:45 - 14:15Op zoek naar advies over verkeersveiligheid? Bekijk onze presentatie 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Op zoek naar advies over verkeersveiligheid? Bekijk onze presentatie.

   

  Op zoek naar advies over verkeersveiligheid? Bekijk onze presentatie door Antea Group

 • 13:45 - 14:15Een presentatie met Inspiratie voor Fietsparkeermogelijkheden 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Een presentatie met Inspiratie voor Fietsparkeermogelijkheden

   

  Een presentatie met Inspiratie voor Fietsparkeermogelijkheden door Falco B.V.

 • 13:45 - 14:15Maak fietsen een feest: alles over fietsbeleving 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Nico Dogterom beantwoordt al je vragen over fietsbeleving en fietsbelevingsonderzoek.

   

  Maak fietsen een feest: alles over fietsbeleving door Goudappel

 • 13:45 - 14:15Praat direct met Loendersloot-manager Vivienne van der Veen 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

   Wij zorgen met frisse en onverwachte invalshoeken voor beweging in uw project.

   

  Praat direct met Loendersloot-manager Vivienne van der Veen door Loendersloot

 • 13:45 - 14:15Uw fiets verdient een fietsenrek van Klaver Fietsparkeren 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Krijg persoonlijk advies over de fietsparkeeroplossingen van Klaver Fietsparkeren.

    

    

  Uw fiets verdient een fietsenrek van Klaver Fietsparkeren door Klaver Fietsparkeren

 • 13:45 - 14:15Film impressie hoogwaardige routes in Gelderland 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Provincie Gelderland motiveert reizigers om tot 15 km te fietsen of lopen. Dat is goed voor onze leefomgeving en luchtkwaliteit én gezond.
  Bekijk de twee minuten film over een impressie van hoogwaardige routes in Gelderland. 
    

  Film impressie hoogwaardige routes in Gelderland door Provincie Gelderland

 • 13:45 - 14:15In gesprek met het programmamanagement 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Maja van der Voet of Paul Steeneken zitten klaar om je vragen te beantwoorden over de organisatie.
     

   

  In gesprek met het programmamanagement door Tour de Force

 • 13:45 - 14:15Test je fietskennis op onze stand 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Neem deel aan de quiz en win een leuke prijs. Elke 10 minuten een nieuwe kans.
   

  Test je fietskennis op onze stand door Keypoint

 • 13:45 - 14:15Praat met ons over de toekomst van fietsmobiliteit 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Aan de hand van stellingen gaan we met jou in discussie over de toekomst van het Nederlandse fietsbeleid.

   

  Praat met ons over de toekomst van fietsmobiliteit door Royal HaskoningDHV

 • 13:45 - 14:15Gebruik nauwkeurige werkelijke data voor jouw fietsbeleid 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Hoor hier meer over onze iVRI toepassing om doorstroming van fietsen te bevorderen.

   

  Gebruik nauwkeurige werkelijke data voor jouw fietsbeleid door Cycledata

 • 13:45 - 14:15Hoe fietsparkeren kan bijdragen aan een leefbare omgeving 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Ook met fietsparkeren bijdragen aan een leefbare omgeving? Stel je vraag in de chat.

   

  Hoe fietsparkeren kan bijdragen aan een leefbare omgeving door Spark

 • 13:45 - 14:15Betere mobiliteit en verkeersveiligheid door slimme technologie 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Verhoog de (fiets)verkeersveiligheid door gebruik te maken van AI-technologie en ITS.

   

  Betere mobiliteit en verkeersveiligheid door slimme technologie door Sysconnect

 • 13:45 - 14:15Laat je inspireren door Mobycons Snelkooksessie 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Stuur jouw fietsvraagstuk bij ons in en wij gieten er een Mobyconsausje overheen

  (Klik op het logo van Mobycon voor meer informatie)

   

  Laat je inspireren door Mobycons Snelkooksessie door Mobycon

 • 13:45 - 14:15De niet zo standaard fiets Quiz – Wat onderzoek vertelt! 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Wat wil jij weten over de fietser? Wie weet hebben wij de data al. Doe de quiz!

   

  De niet zo standaard fiets Quiz – Wat onderzoek vertelt! door Trajan

 • 14:15 - 14:30Energizer  20210617congreslocatie

  Je hebt al een flinke tijd achter je PC gezeten. Tijd voor wat beweging; er mag wel weer wat zuurstof naar de hersenen!

  Fitter Nederland staat in de startblokken om de zo belangrijke rek- en strekoefeningen met je te doen. Gewoon in de kloffie die je al aanhebt, op je (thuis-)werkplek.

  Volg de instructies van deze professionals, maak je nek los, stretch de stress eruit en vervolg fit de rest van het programma van het Nationaal Fietscongres!

   

  Energizer

 • 14:30 - 15:00Sessie ronde 3  20210617congreslocatie

  Neem deel aan de parallelsessie van jouw keuze. 

   

  Sessie ronde 3

 • 14:30 - 15:00Pecha Kucha: korte presentaties van maximaal 8 minutenWillem SminkMart ReilingThijs DoldersWouter Wullems 20210617congreslocatiecongreslocatie

  Effect van stallingnamen op fietsparkeergedrag - Door Wouter Wullems

  Gemeente Den Haag heeft de afgelopen jaren de fietsvoorzieningen flink uitgebreid, waardoor er nu volop gratis stallingsruimte is. De bezettingsgraad van de stallingen varieert echter sterk. Er staan nog steeds te veel fietsen buiten de stallingen geparkeerd. Daarom zet de gemeente nu in op het verbeteren van de vindbaarheid en herkenbaarheid van de stallingen.

  Een aspect waar tot nu toe nog geen aandacht voor was, is de naamgeving van de stallingen. Tijdens de pecha kucha hoor je over de verschillende onderzoeksmethoden die Tabula Rasa heeft ingezet om te achterhalen welke invloed de naam van een stalling heeft op fietsparkeergedrag.


  De Rotterdamse Fietsalliantie - Door Saskia den Hartigh

  Rotterdam heeft de ambitie om nog meer een fietsstad te worden dan het al is. En dat kan de gemeente niet alleen. Rotterdam werkt proactief aan het uitbreiden en versterken van de samenwerking tussen partijen die het fietsen in Rotterdam willen stimuleren. Deze partijen vormen samen De Rotterdamse Fietsalliantie. Een samenwerking dat als doel heeft de fietscultuur in de stad verder te ontwikkelen en meer stadsgenoten veilig en aangenaam te laten fietsen. Dit door kennis, enthousiasme, ervaringen en activiteiten te delen. Gezamenlijk ondernemen maakt namelijk sterker en krachtiger. De leden van de Fietsalliantie zijn niet per se fietsprofessionals; partners zijn welzijnsorganisaties, belangenorganisaties, werkgevers, sportclubs en commerciële aanbieders.


  Sluit je ook aan bij Amsterdam Bike City?! - Door Willem Smink & Sjors van Duren

  Gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam ontwikkelen met Amsterdam Bike City een community die kennis deelt en ontwikkelt. Nationaal en internationaal. Dit doen we onder meer met een interactieve website, LinkedIn-groep, informatiebijeenkomsten, Meet Ups, een Fietsinnovatielab en het ontvangen van delegaties. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op de website: https://bikecity.amsterdam.nl, meld je aan voor de LinkedIn-groep via https://www.linkedin.com/groups/13979087/ of nog eenvoudiger: zorg dat je bij deze sessie bent!


  Toekomstopgaves voor OV+Fiets - Door Mart Reiling en Thijs Dolders 

  In het najaar van 2020 is TRACK-landscapes door het Ministerie van I&W en TourdeForce gevraagd om de toekomstopgaves van ‘Fiets&OV’ te onderzoeken, als onderdeel van het ToekomstbeeldOV (rapport: https://we.tl/t-3e4R55vg6C). Het is juist nu cruciaal om te definiëren hoe we van A naar B (en weer terug naar A) willen. Als die toekomstambitie bestaat uit beweegvrijheid, bereikbaarheid, flexibiliteit, snelheid, duurzaamheid, leefbaarheid én gezondheid, dan is de combinatie Fiets+OV simpelweg onverslaanbaar. Hoewel Nederland een premium-fietsland is, liggen er in de combinatie van Fiets&OV nog veel kansen om onze beweegvrijheid te vergroten. De belangrijkste zullen we in de presentatie toelichten.

   

  Pecha Kucha: korte presentaties van maximaal 8 minuten door Willem Smink, Mart Reiling, Thijs Dolders, Wouter Wullems

 • 14:30 - 15:00Fietsbeleving: sturen op aantrekkelijke fietsroutes Nico DogteromRemco Barkhuis 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Het Havenbedrijf Amsterdam wil het fietsgebruik in het havengebied stimuleren. Niet alléén door de aanleg van vrijliggende fietspaden maar ook door het aantrekkelijker maken van de lange, doorgaande fietsroutes, met o.a. meer groen en kunst (muurschilderingen, beelden). Goudappel/Meet4research hebben de fietsbeleving op verschillende routes gemeten met de Fietsbelevingsmonitor.
   

  In de sessie gaan we nader in op het belang van beleving in het stimuleren van fietsgebruik. We laten zien hoe je beleving effectief kan meten. We presenteren de resultaten van de metingen en bespreken praktische handvatten voor het verhogen van de fietsbeleving, concreet voor het havengebied en in het algemeen.

  Fietsbeleving: sturen op aantrekkelijke fietsroutes  door Nico Dogterom, Remco Barkhuis

 • 14:30 - 15:00Samenwerking is onontbeerlijk! Tezamen is fiets de toekomst!  Mariska van der Steen 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Fiets heeft niet alleen de toekomst, fiets is de toekomst. Hoe pakt IenW dat fietsbeleid aan? Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder. De overkoepelende skill, oftewel de succesfactor is integraal samenwerken op verschillende niveaus. Saai? Zo klinkt het. Uitgekauwd? Zo lijkt het.

  Maar het is de kern voor succesvol fietsbeleid. Immers, het is mensenwerk en het moet samen, over gemeentegrenzen, provinciegrenzen, departementsgrenzen, organisatie- en afdelingsgrenzen en landsgrenzen heen.

  Samenwerking is onontbeerlijk! Tezamen is fiets de toekomst!   door Mariska van der Steen

 • 14:30 - 15:00Verstedelijking als kickstart voor meer fietsMartijn te LinteloGielijn Blom 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Verstedelijking als kickstart voor meer fiets en een betere stad: hoe explosief is de mix van Verstedelijkingsstrategie, Nationaal Toekomstbeeld Fiets en de Arnhemse fietsambitie?

  Arnhem is lang een autostad geweest en staat bekend als trolleystad. Maar wat als we er nou echt een fietsstad van maken? Kansen te over vinden wij, ook gezien de opkomst van de e-bike, maar wat is er meer nodig? We presenteren de Verstedelijkingsvisie, het ontwikkelperspectief Arnhem Oost (rijksopgave) en onze plannen voor het versnellen van hoogwaardige fietsinfrastructuur door de stad. Speciaal daarin een sneak preview van onze ideeën om de Rijnkruisingen te upgraden.

  Verstedelijking als kickstart voor meer fiets door Martijn te Lintelo, Gielijn Blom

 • 14:30 - 15:00Skills voor grote fietsstromen Jacob Tiellemans 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Steeds meer mensen gaan fietsen, onze fietspaden worden steeds drukker. Maar wat is nu eigenlijk drukte? En wat kunnen we daar aan doen? In samenwerking met het CROW-Fietsberaad hebben wij onderzoek gedaan naar “grote fietsstromen”. In deze sessie vertellen we meer over onze resultaten en verdiepend onderzoek naar ervaren drukte op het fietspad.
   

  Samen met de deelnemers gaan we op zoek naar skills die nodig zijn om op een veilige manier de verschillende soorten fietsstromen en doelgroepen al dan niet via aparte voorzieningen te faciliteren. De rode draad uit ons onderzoek gebruiken we als routekaart in deze bijeenkomst.

  Skills voor grote fietsstromen  door Jacob Tiellemans

 • 14:30 - 15:00De rol van de fiets in de 7 minuten stadBirgit CannengieterJoost de Kruijf 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Binnen de Tour de Force, Thema Fiets in de Stad, heeft BUas het Bicycle Oriented Development (BOD) concept ontwikkeld. Hierin is de bereidheid om te fietsen naar bestemmingen als OV-knopen, stadscentra, scholen en winkels als uitgangspunt genomen voor stedelijke ontwikkeling. Met behulp van GPS data en de DigiTwin ‘Atlas Bereikbare Stad’ is de fietsbereikbaarheid van steden en regio’s in beeld gebracht en is de impact van nieuwe verstedelijkingsplannen en investeringen in fietsinfrastructuur bepaald. We dagen de deelnemers tijdens deze workshop uit om ‘integraal’ mee te discussiëren over de afstemming van nieuwe verstedelijking en investeringen in de fietsinfrastructuur.

   

  De rol van de fiets in de 7 minuten stad door Birgit Cannengieter, Joost de Kruijf

 • 14:30 - 15:00Fietssimulaties voor onderzoek, diagnose en training Eric Maris 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Wij hebben een computermodel gebouwd waarmee wij een optimale sensorimotorische controle strategie kunnen simuleren. Wij hebben ook een VR fietssimulator gebouwd waarmee wij bewegingsdata kunnen verzamelen om controle strategieën te onderzoeken, en fietsvaardigheden kunnen diagnosticeren en trainen. De optimale controle strategie kan een fiets prima overeind houden in omstandigheden die voor ons mensen onhaalbaar zouden zijn, maar hij presteert veel slechter bij een kleine vertraging (50 milliseconden) tussen het waarnemen van een balansverstoring en de corrigerende reactie. Deze resultaten zijn evidentie voor het feit dat ons brein voorspellingen maakt van onze toekomstige positie, en correcties maakt op basis van deze voorspellingen. 

  Fietssimulaties voor onderzoek, diagnose en training  door Eric Maris

 • 14:30 - 15:00Waardevol toerisme in GelderlandPeter van 't HoogEdwin BomersClara Wilken 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Waardevol recreëren in dé fietsprovincie van Nederland
  Wat is dat en hoe ziet het er in grote lijnen uit in Gelderland?

   

  De provincie Gelderland heeft een sterke voorkeur voor waardevol toerisme, want dat is een vorm van vrije tijdsbesteding die niet uit is op meer, meer, meer. Het hangt samen met begrippen als natuur, cultuur, erfgoed en mobiliteit. 
   

  Op de fiets vanaf zijn woonplaats op de Veluwe vertelt gedeputeerde Peter van ’t Hoog over het beleid en de praktijk van dit waardevolle toerisme in Gelderland. Zo is Gelderland de eerste provincie die de druktemonitor inzet om recreanten de mogelijkheid te geven naar locaties te gaan waar minder drukte is.
   

  We zoomen verder in op de praktijk van waardevol toerisme met boswachter Clara Wilken. Hoe kijkt zij aan tegen het reguleren van fietsverkeer van gewone fietsers, e-bikes, MTB-ers en andere recreanten naar drukte en draagkracht van de natuur op de Veluwe (recreatiezonering). Zou ze boetes uitdelen? Gele kaarten? Of zet ze andere vaardigheden in om het recreatieve verkeer op de gewenste route te krijgen?
   

  Van de Veluwe gaan we naar de Achterhoek waar fietsers worden verleid om van hotel naar hotel te fietsen. Wat is het geheim van deze succesvolle formule? Ondernemer Edwin Bomers geeft ons een inkijkje tijdens deze sessie.

   

  Waardevol toerisme in Gelderland door Peter van 't Hoog, Edwin Bomers, Clara Wilken

 • 14:30 - 15:00Betere doorstroming fietsers door koppeling radar met iVRI  Gideon Biegstraaten 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  Utrecht groeit razendsnel, waardoor er toenemende drukte ontstaat. De fiets heeft een hoofdrol om Utrecht prettig, gezellig, schoon en veilig te houden. Dit doen we door fietsen gemakkelijker, veiliger en leuker te maken met prettige en snelle fietsroutes, vaker groen bij verkeerslichten, handige en goed bereikbare stallingen, veilige omleidingen en nog veel meer. Zo maken we met slimme en vernieuwende oplossingen het fietsen nog leuker.
   

  Deze sessie gaat over de zoektocht naar nieuwe technieken om fietsers realtime te kunnen meten en deze informatie te gebruiken om de doorstroming van fietsers te verbeteren bij de nieuwste generatie verkeerslichten.

  Betere doorstroming fietsers door koppeling radar met iVRI   door Gideon Biegstraaten

 • 14:30 - 15:00Kansen voor de fiets+trein combinatie Niels van OortTessa LeferinkJoeri van MilJerom Marseille 20210617congreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatiecongreslocatie

  In de blogserie “De kans van de fiets+trein combinatie” schetsten we de context en kansen die de fiets+trein combinatie biedt. In deze interactieve sessie willen we samen met de deelnemers op zoek naar concrete stappen om die maatschappelijke waarde (verder) te verzilveren. Daarbij kijken we naar de domeinen gebiedsontwikkeling, stationsomgeving en de first- en last mile. 

  Kansen voor de fiets+trein combinatie  door Niels van Oort, Tessa Leferink, Joeri van Mil, Jerom Marseille

 • 15:00 - 15:15Uitreiking Tour de Force innovatieprijs  20210617congreslocatie

  ‘Hoe kunnen we de ‘Schaalsprong Fiets’ realiseren?’ Om deze vraag te beantwoorden is Tour de Force op zoek geweest naar innovatieve ideeën en initiatieven die ervoor kunnen zorgen dat steeds meer mensen lekker en veilig op de fiets stappen. Uit de inzendingen zijn drie kanshebbers gekozen voor de hoofdprijs.
   

  Wie gaat er met de cheque van maar liefst €10.000,- vandoor om hun initatief verder door te ontwikkelen?  
   

  Uitreiking Tour de Force innovatieprijs

 • 15:15 - 16:00Napraten in de cafés  20210617congreslocatie

  Nog zin om even gezellig na te praten? Ga naar 1 van de napraatcafés!

  Napraten in de cafés

Alle filters verwijderen (reset)

Terug naar boven