Foto's en video's Nationaal Fietscongres 2018

Bekijk hieronder de aftermovie van het pré-congres het het Nationaal Fietscongres: 

 

Klik op onderstaande afbeelding om de foto's van het Nationaal Fietscongres 2018 te bekijken.

Fotocredits: Martin Hols

Een zonnig pré-congres
Op woensdag 20 juni vond het pré-congres plaats in kantine Walhalla te Rotterdam. Ruim 80 fietsprofessionals ontmoetten elkaar op deze zonnige dag in informele setting. De middag werd letterlijk afgetrapt met een fietstocht door Rotterdam verzorgd door de gemeente en Humankind, waarbij de deelnemers langs verschillende (fiets) highlights werden geleid.

Na deze inspannende middag genoot men van een heerlijk drankje en uiteraard het Fietsdiner, met aansluitend een fietsquiz.

 Terugblik 2018

Foto: De deelnemers van het pré-congres stappen de fiets op voor de fietsstocht door Rotterdam 

Nationaal Fietscongres
Donderdag 21 juni stond in het teken van kennis delen en kennis(sen) opdoen. Het monumentale Hulstkampgebouw aan de Maaskade in Rotterdam bood podium aan het Nationaal Fietscongre, dat als thema fietsgeluk had. Na een bewegelijke openingsact door diabolokunstenaar Jonas Allich werd het congres geopend door staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

“De toekomst van de fiets ziet er zonnig uit”, belooft de staatssecretaris, Zo acht Van Veldhoven het haalbaar om nog in deze kabinetsperiode 200.000 forenzen uit de file op de fiets krijgen. Ambitieus, erkent de staatssecretaris, “maar meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 km en meer dan de helft van alle werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk.” Afstanden die prima per (e-)fiets zijn af te leggen. Klik hier voor de rede van de staatssecretaris.

 Terugblik 2018

Foto: Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Fotocredits: Martin Hols)

Rotterdamse Innovaties
Adriaan Visser, Rotterdams wethouder mobiliteit, belooft een duurzaam college-akkoord met de ambitie om alle mogelijkheden te benutten om van Rotterdam de ideale fietsstad te maken. “Zo noemt hij fietsprojecten ‘op Zuid’ waar de fiets niet in het dna van de bewoners zit, maar ook regensensoren en groenvoorspellers, evenals de eerste groene golf voor fietsers de stad in die binnenkort actief wordt. “Met een snelheid van zo’n 15 km uur fiets je dan probleemloos van de Schiekade naar het Hofplein.“ Lees hier meer over het thema Fiets in Verkeerskunde, onder leiding van Gasthoofdredacteur Adriaan Visser, met bijdragen uit Rotterdam.

Intentieverklaring fietsdata
Via een live-WhatsApp-chat ondertekenden de initiatiefnemers Tour de Force, NDOV, SHPV, NDW, CROW en MOGIN de Nationale Intentieverklaring Fietsdata.

Met deze intentieverklaring gaan de initiatiefnemers en de eerste aangesloten partijen samenwerken om fietsdata beter, breder en sneller beschikbaar te krijgen. Nu zijn deze data vaak versnipperd en niet in standaard formats beschikbaar. Lees meer >>

Goudappel en Fietsersbond wisselen kennis en data uit
Directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond en Jos van Kleef, algemeen directeur van Goudappel Coffeng en DAT.Mobility tekenden een samenwerkingsovereenkomst. Kern van de samenwerking is de uitwisseling van kennis en data en het gebruik van elkaars (fiets)netwerk. Lees meer>>

Geluksprofessor
Prof. dr. A.J. Ap Dijksterhuis sloot het plenaire ochtendprogramma af met een verhelderende toespraak over (fiets)geluk en hoe jij dat zelf in de hand hebt.'Gelukkige mensen leven langer en autonomie leidt tot meer geluk. Fietsen geeft zo'n autonoom gevoel', aldus Dijksterhuis.

Vervolgens ging men uiteen voor de kennissessies. Gedurende de dag kon men kiezen uit meer dan 20 kennissessies. Klik hier voor de presentaties van de sessies.

 

 Terugblik 2018

Foto:  Prof. dr. AJ. Ap Dijksterhuis (Fotocredits: Martin Hols)

Tour de Force Innovatieprijs
Het is voor het tweede jaar dat de Tour de Force de verkiezing van de Innovatieprijs organiseert. Een jury bestaande uit vakjournalisten heeft uit 60 inzendingen 5 genomineerden gekozen. De bezoekers van het Nationaal Fietscongres konden op de dag zelf hun stem uitbrengen pop hub favoriete genomineerde.

Aan het einde van de dag overhandigde keynote en voormalig beroepswielrenner Thijs Zonneveld de prijs t.w.v. € 10.000,-. De meeste stemmen gingen uit naar het project Fietsvlonders. Emiel Arends en collega's van de gemeente Rotterdam namen de prijs in ontvangst. Lees meer>>

 Terugblik 2018

 Foto: Voormalig beroepswielrenner Thijs Zonneveld overhandigt de Tour de Force- Innovatieprijs aan Emiel Arends en collega's van de gemeente Rotterdam (Fotocredits: Martin Hols)

Tevreden deelnemers
Aan het einde van dag gingen de deelnemers tevreden naar huis, zo bleek ook uit de evaluaties. Het congres scoort gemiddeld een 8!

Presentaties van sessies 2018

Tijdens het Nationaal Fietscongres op 21 juni hadden de deelnemers keuze uit ruim 20 kennissesies. Hieronder vindt u de presentaties van de sessies.
 

Terug naar boven