Tour de Force

Oorsprong

In de afgelopen 5 jaar heeft de Tour de Force op het Nationaal Fietscongres jaarlijks een Innovatieprijs uitgereikt. Het doel van deze prijs was het stimuleren van fiets-innovaties en naamsbekendheid te geven aan Tour de Force. Met deze prijs zijn mooie innovaties als de ‘frietzak’,  bio-motion fietslampjes van Ziemi en activiteiten als ‘Het begin van leren fietsen’ ondersteund.

Vanaf 2023 verlegt de Tour de Force haar focus om met haar jaarlijkse prijs vooral organisaties aan te moedigen het fietsen in Nederland te stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fiets-initiatieven. De jaarlijkse prijs krijgt daarmee de nieuwe naam: Tour de Force Initiatiefprijs!

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een regionale samenwerking om het fietsen te stimuleren bij de opening van een nieuwe doorfietsroute, een lokaal initiatief om specifieke doelgroepen meer te laten fietsen, een experiment of project om bepaalde fietsinfrastructuur uit te proberen. Belangrijk is dat het project ook daadwerkelijk is (of wordt) gestart of uitgevoerd in 2023.

Lees meer over de genomineerden van 2023

Hoe werkt het?

Voor de Tour de Force Initiatiefprijs geldt voor 2023 de volgende planning:

 • Inzendingen konden van 15 maart tot en met 15 mei worden ingediend op de website van het Nationaal Fietscongres;
 • De jury maakt op 25 mei de selectie van de 5 genomineerde initiatieven bekend;
 • In de periode van 1 juni tot 20 juni zullen de 5 genomineerde initiatieven op de website en social media van de Tour de Force en het Nationaal Fietscongres onder de aandacht worden gebracht;
 • Op 22 juni worden vanuit de  genomineerden de uiteindelijke prijswinnaars gekozen: er zijn 2 plekken voor de 2e plaats en 1 uiteindelijke winnaar van de Tour de Force Initiatiefprijs 2023.

De winnende initiatieven krijgen in de periode van juli tot december 2023 regelmatig aandacht op de social media en website van de Tour de Force. Bij specifieke momenten in de uitvoering van het initiatief wordt er vanuit de Tour de Force ook communicatief aandacht aan gegeven.

Prijzen

De volgende prijzen staan ter beschikking:

 1. 1 x geldbedrag van 5.000 euro.
 2. 2 x geldbedrag van 2.500 euro.

Voor wie?

De Tour de Force Initiatiefprijs is bedoeld voor organisaties die samenwerken en goede initiatieven uitvoeren om het fietsen in Nederland een boost te geven. De prijs wil de daadwerkelijke uitvoering van diverse fietsinitiatieven stimuleren.

Om mee te doen gelden de volgende voorwaarden:

 • Het plan draagt bij aan het stimuleren van het fietsen in Nederland.
 • Het plan is een samenwerking van minimaal twee partijen, waarvan 1 partij is aangesloten bij de Tour de Force (een gemeente, provincie, vervoerregio of maatschappelijke partner (zie link).
 • De aanvragende / deelnemende organisaties zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • De aanvrager gaat akkoord dat we de inhoud van het plan op de website en in de media delen.
 • Alleen plannen die via de website van het Nationaal Fietscongres worden ingediend doen mee.

Voorwaarden

Klik hier om de voorwaarden van de Tour de Force Initiatiefprijs 2023 te lezen. 

  

Terug naar boven