SportUtrecht wint Tour de Force Initiatiefprijs

SportUtrecht wint Tour de Force Initiatiefprijs

Het initiatief ‘Veilig leren fietsen in het verkeer voor leerlingen van het speciaal onderwijs’ van SportUtrecht is de winnaar van de Tour de Force Initiatiefprijs 2024. Het idee ontving de meeste publieksstemmen op 6 juni 2024 tijdens het Nationaal Fietscongres in Den Haag.

Tour de Force reikt al meer dan vijf jaar een jaarlijkse prijs uit op het Nationaal Fietscongres. De Tour de Force Initiatiefprijs is bedoeld voor organisaties die samenwerken en goede initiatieven bedenken om het fietsen in Nederland een boost te geven. De prijs stimuleert de daadwerkelijke uitvoering van diverse fietsinitiatieven. 

Uit de vijf genomineerden werd het initiatief van SportUtrecht het best gewaardeerd door de bezoekers van het Nationaal Fietscongres. De gedeelde tweede prijzen gingen naar Provincie Groningen met hun Kinderfietsroutes en naar Vervoerregio Amsterdam met hun inzending Kinderfietsenplan Amstelveen.

Zelfstandig fietsen

Met de lesmethode ‘Veilig Fietsen in het Verkeer’ wil SportUtrecht de leerlingen in het speciaal onderwijs vrij, vol vertrouwen en veilig deel laten nemen aan het (fiets)verkeer met het oog op deelname aan het praktisch verkeersexamen. Het veilig leren fietsen in het verkeer biedt leerlingen op het speciaal onderwijs de kans om zelfstandig naar school, naar sport, naar vrienden en voor recreatie te fietsen. Juist voor deze doelgroep is dat belangrijk, aangezien er landelijk nog weinig voor hen wordt gedaan.

De prijs van 5.000 euro wordt ingezet voor het ontwikkelen van lessen in samenwerking met partners, gemeente Utrecht en scholen voor speciaal onderwijs. Eline Wessels nam namens SportUtrecht de cheque van €5.000 in ontvangst. Haar eerste woorden: "Mooi dat er aandacht is voor de doelgroep speciaal onderwijs. De pilot die we doen wordt goed ontvangen. Met deze prijs kunnen we heel veel!"

Programmamanager Tour de Force Ronald de Haas en Esther van Garderen, voorzitter van de Fietsersbond, reikten de prijs uit. Het viel hen op dat alle drie de winnaars mooi aansloten op het thema van het Nationaal Fietscongres 'Fiets en voel je vrij' en zich richten op een mooie en dezelfde doelgroep: kinderen en jongeren.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven