<span>''Het begin van leren fietsen'' gaat ervandoor met de Tour de Force Innovatieprijs!</span>

''Het begin van leren fietsen'' gaat ervandoor met de Tour de Force Innovatieprijs!

“We zijn enorm blij met deze prijs, dit is een mooi podium om ons initiatief te mogen presenteren”, met die woorden nam Remko Pijnaker De zevende editie van de Tour de Force Innovatieprijs in ontvangst. Pijnakker verdiende de prijs met ‘Het begin van leren fietsen’, een initiatief om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met de fiets. De prijs werd uitgereikt tijdens het Nationaal Fietscongres in Enschede.

Het begin van leren fietsen

‘Jong geleerd is oud gedaan’ Dat is het motto van “Het begin van leren fietsen”. Nederland is een echt fietsland, toch leren kinderen op steeds latere leeftijd fietsen. Een zorgelijke trend vindt Pijnakker. Het initiatief richt zich op peuters en kleuters. Op peuterspeelzalen worden loopfietsjes en lesmateriaal uitgedeeld. Op die manier kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met de fiets. Leuk voor de kinderen en goed voor hun motorische ontwikkeling. Het project is uitgetest in Haarlem. De resultaten mochten er zijn. Na vier weken kon 25 procent van de kinderen daadwerkelijk fietsen op een fiets zonder zijwieltjes.

“We willen deze pilot opschalen tot een project dat we door heel Nederland kunnen uitrollen. De Tour de Force Innovatieprijs gaat ons daarbij helpen”, zegt Pijnakker.

Anders dan andere jaren
Dit jaar zijn 12 inzendingen ontvangen die totaal verschillend van aard waren. Veiligheid, stallingen, fietsstimulering en beheer passeerden de revue. Allemaal onderwerpen waar de Tour de Force veel belang aan hecht. De drie juryleden (Henk Brink - Tour de Force, Mario Boot – Universiteit van Twente  en Esther van Garderen - Fietsersbond)  hebben de inzendingen beoordeeld op vier criteria: innovativiteit, uitvoerbaarheid, reproduceerbaarheid en bereik.

Al met al is de jury tot twee nominaties gekomen dit jaar (normaliter drie). En daarmee is ook de keuze gemaakt om dit jaar niet één prijs van €10.000  uit te reiken maar twee prijzen van respectievelijk €7.500 en €2.500. Zo worden beide nominaties aangemoedigd stappen te kunnen zetten naar bredere toepassing.

Ronald den der Voort van Epeon ontving met ‘Geprojecteerde belijning’ daarom ook een cheque uit handen van Esther van Garderen, die namens de jury de prijsuitreiking verzorgde.

De Tour de Force zet zich in voor een sterker fietsbeleid in Nederland. Fiets is hét vervoermiddel van alle tijden en zeker van nu. Daarbij hebben we een ambitieuze doelstelling: 20% meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017. We werken hier hard aan in een krachtige samenwerking tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en -platforms. En innovaties zijn daarbij onmisbaar, vandaar dat iedereen oproepen om de beste ideeën in te dienen die nog een zetje kunnen gebruiken.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven