Schiermonnikoog wint titel Fietsgemeente 2022

Schiermonnikoog wint titel Fietsgemeente 2022

De gemeente Schiermonnikoog is door fietsers uitgeroepen tot fietsvriendelijkste gemeente van Nederland. Dat werd vandaag, donderdag 2 juni 2022, bekendgemaakt op het Nationaal Fietscongres in Enschede. Om te vieren dat de kleinste gemeente van Nederland nu ook de ranglijst aanvoert, is de verkiezing vanaf nu door de Fietsersbond omgedoopt van Fietsstad naar Fietsgemeente 2022.

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog: “Als kleinste gemeente van Nederland zijn wij heel trots op deze grote prijs. Fietsen zit in de genen van onze autoluwe gemeente. Samen met Natuurmonumenten zorgen wij heel goed voor onze fietspaden. De mooie natuur en de prachtige omgeving doen de rest om (ook) op de fiets te genieten van Schiermonnikoog.”
Schiermonnikoog wist uiteindelijk alle concurrentie achter zich te houden in de ranglijst. De rapportcijfers worden bepaald aan de hand van een enquête die door 48.000 fietsers is ingevuld, aangevuld met objectieve criteria die worden bepaald door de Fietsersbond. Eerdere winnaars van de Fietsstadverkiezing, zoals Veenendaal (2020), Houten (2018), Nijmegen (2016) en Zwolle (2014) doen niet mee voor de winst.

Niet alleen autoluw
Volgens Fietsersbond-directeur Esther van Garderen verdient Schiermonnikoog de titel Fietsgemeente dubbel en dwars. “In 2020 wist Schiermonnikoog al hoog te scoren als beste Waddeneiland, maar deze keer pakken ze echt het goud, en het is verdiend. Natuurlijk helpt het dat Schiermonnikoog een autoluw eiland is, maar ook zaken als onderhoud en kwaliteit van de infrastructuur scoorden bovengemiddeld in de enquÄ—te. Schiermonnikoog is een kleine gemeente met grote fietsdaden.”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (IenW): “Schiermonnikoog is een prachtig eiland waar je heerlijk kunt fietsen. Of je nu wind mee hebt of tegen de wind in een duin op moet fietsen, één ding weet je zeker: je komt altijd met een leeg en uitgerust hoofd thuis. Ik feliciteer Schiermonnikoog dan ook van harte met de titel Fietsgemeente 2022.”
Ook Koninklijke Gazelle, sponsor van de verkiezing, feliciteert Schiermonnikoog met de titel. “Dat er veel gefietst wordt op Schiermonnikoog, dat weten wij natuurlijk als geen ander. Of je nu een Gazelle huurt of je eigen fiets meeneemt op de boot, fietsers houden van Schiermonnikoog, en het eiland houdt van fietsers. Dat merk je aan alles. Goed bezig, Schiermonnikoog!”

Over de verkiezing
Fietsgemeente (voorheen Fietsstad) is een tweejaarlijkse verkiezing van de Fietsersbond om alle gemeenten in Nederland te stimuleren om het fietsen beter te maken en om gemeenten die goed scoren te belonen. Esther van Garderen: “Het is voor gemeenten de ideale manier om een goed beeld te krijgen van het fietsklimaat in hun gemeente. We hopen door de winst van een kleine gemeente en de naamswijziging van de verkiezing, dat meer kleine gemeenten zich aangesproken voelen en voor de volgende keer ook actief mee te strijden voor de prijs.” De volgende titel wordt uitgereikt in 2024.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven