Natuurlijk Innovatief

Natuurlijk Innovatief

De gemeente Rheden mag zich de eerste gastgemeente van het Nationaal Fietscongres noemen in niet-stedelijk gebied. Met zo’n 44.000 inwoners verdeeld over zeven dorpen, gelegen tussen de uiterwaarden van de IJssel en toeristische trekpleister het Nationaal Park Veluwezoom, heeft deze gemeente te maken met andere uitdagingen dan een sterk verstedelijkte omgeving.

Zo vergrijzen de inwoners van de gemeente Rheden in recordtempo wat zich onder meer vertaalt naar meer ongelukken onder fietsers, met name onder de gebruikers van een elektrische fiets. Daar staat tegenover dat zij dankzij het duwtje in de rug van de e-bike op hoge leeftijd nog steeds de Veluwse heuvels kunnen overwinnen.

Deze ontwikkeling, maar ook de coronaperiode, heeft geleid tot piekdrukte in de weekenden op de toegangswegen naar het natuurgebied de Posbank. Automobilisten delen de smalle asfaltwegen met motorrijders en allerlei soorten fietsers. Ook de toegenomen drukte op de fietspaden door de vele verschillende soorten fietsers (e-bikers, wielrenners, gezinnen) dwingt de lokale overheden in deze regio innovatief beleid te maken. Hoe kan het kwetsbare natuurgebied bereikbaar blijven voor al deze verschillende recreanten?

In hét fietsdorp van deze groene gemeente, Dieren, bevindt zich de thuisbasis van fietsproducent Gazelle. Koninklijke Gazelle zelfs, want ze timmeren al sinds 1892 (!) aan de weg. Inmiddels rollen er jaarlijks 300.000 fietsen de fabriek uit. Gazelle streeft voortdurend naar nog slimmere designs en fabriceert met de meest innovatieve technieken. Met zo’n 1,6 kilometer lengte kan Gazelle met trots verkondigen dat ze de langste lakstraat van Europa in huis hebben. 

Koninklijke Gazelle is premium partner van het Nationaal Fietscongres 2023, gemeente Rheden is de trotse gastheer. Natuur en innovatie smelten er samen: natuurlijk innovatief. 

In deze groene, innovatieve omgeving vindt op 21 en 22 juni hét Fietscongres van het jaar plaats. Kom ook naar Rheden, laat je inspireren door de vele sessies, praat en discussieer mee en ontmoet andere fietsprofessionals!

Bekijk het programmaMeld je aan voor het Nationaal FIetscongres

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven