Nationaal Fietscongres 2021

Nationaal Fietscongres 2020, deel 2: Brabant fietst door

Nationaal Fietscongres 2020, deel 2: Brabant fietst door

Op donderdag 19 november konden de deelnemers aan het Nationaal Fietscongres 2020 genieten van een tweede succesvolle online congresdag. Ondanks alle beperkingen die de coronacrisis en het daaruit voortvloeiende online congresgeweld met zich meebrengen, kijken we terug op een geslaagd congres vol inspirerende vergezichten. Of, zoals gedeputeerde Christophe van der Maat al zei tijdens de opening van het congres, “Wij fietsen door.”

Dagvoorzitter was wederom de altijd scherpe Bram Douwes, dagvoorzitter was Christophe van der Maat, gedeputeerde voor de provincie Noord-Holland, met in de portefeuille onder andere Mobiliteit en verkeersveiligheid.

Na de uitleg van de tool – voor de nieuwkomers – en de inspirerende opening was er ruimte om te netwerken. Voor wie onbekend is met online congressen, ook online is er ruimte en gelegenheid om in contact te komen met oude bekenden en nieuwe contacten op te doen.

De bezoekers konden vervolgens in drie ronden kiezen uit boeiende parallelsessies: van De Fiets als gratis medicijn, het nieuwe 30, fietsparkeren, gedragsbeïnvloeding, fietsbewegwijzering (lang niet zo ouderwets als men denkt), tot de werkgeversbenadering om fietsen onder werknemers te stimuleren en het effect van snelfietsroutes.

Wat zeker niet onvermeld mag blijven, was de pakkende afsluiting door schrijver Thomas Braun, schrijver van het boek ‘Ga toch fietsen! – de metamorfose van een dikke veertiger’. Onomwonden, open en eerlijk vertelt hij over zijn tocht naar een gezonde en sportieve veertiger. Een toch die begon met Braun als pessimistische veeldrinker, die nog niet tot het einde van de straat fietste voordat hij buiten adem was; om nu de Europese bergen te beklimmen als een volleerd wielrenner – een uitstekend voorbeeld van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven