‘Fietsstad Enschede heeft enorm veel te bieden’

‘Fietsstad Enschede heeft enorm veel te bieden’

Fietsprofessionals uit binnen- en buitenland komen op 1 en 2 juni naar Enschede voor de laatste nieuwtjes en innovaties op fietsgebied. Deze stad is dit jaar gastheer van het Nationaal Fietscongres. Samen met Benjamin Groenewolt (beleidsmedewerker Mobiliteit bij de gemeente Enschede) en Hugo Smuling (Opdrachtgever Mobiliteit bij de gemeente Enschede) blikken we alvast vooruit op het evenement.

Fietsprofessionals uit Nederland en België komen tijdens het Nationaal Fietscongres samen om actuele fietsvraagstukken met elkaar te bespreken. Het evenement biedt mogelijkheden om te netwerken en kennis en ervaringen met elkaar te delen. “Ik kijk er heel erg naar uit om fietsprofessionals te ontmoeten en nieuwe kennis en ervaringen op te doen”, vertelt Groenewolt. “Hoewel je het in deze dagen nooit met zekerheid kan zeggen gaan we er gewoon vanuit dat het congres in een fysieke vorm doorgang kan vinden”, vult Smuling aan.

Kennis maken en kennis delen

De gemeente Enschede is in 2020 door de Fietsersbond uitgeroepen tot Beste Grote Fietsgemeente van Nederland. Het Nationaal Fietscongres is volgens Groenewolt de uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met de Fietsstad. “Enschede heeft als fietsstad enorm veel te bieden, dat willen we tijdens het congres graag laten zien.” “Normaal gesproken past een zekere Twentse bescheidenheid. We lopen hier niet zo snel te koop met onze prestaties”, gaat Smuling verder. “We zien het Fietscongres dan ook primair als gelegenheid om onze kennis en ervaringsverhalen met fietsprofessionals te delen. Daarmee kunnen we elkaar helpen bij onze uitdagingen. Niet iedere gemeente hoeft het wiel opnieuw uit te vinden.”

Fiets verankerd in beleid

In Enschede heeft de fiets al jarenlang een verankerde plaats in het mobiliteitsbeleid. “Door actief in te zetten op de positie van de fietser lukt het ons om Enschede leefbaar, aantrekkelijk en bereikbaar te houden”, vertelt Smuling. Net als in veel andere Nederlandse steden heeft ook Enschede te maken met een toenemende druk op de stedelijke leefomgeving. De gemeente Enschede ziet de fiets als één van de belangrijkste oplossingen om die druk te verlichten. “Bij het maken van onze plannen houden we altijd vanaf het begin rekening met de positie van de fietser”, vertelt Groenewolt. “De gemeente Enschede beschikt over een weldoordacht fietsnetwerk en er is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in stallingsplaatsen en fietsinfrastructuur. Die investeringen betalen zich uiteindelijk terug in het fietsgenot van onze bewoners en bezoekers”, vult Smuling aan. “Over het algemeen beoordelen fietsers Enschede als een prettige Fietsstad."

Met de campagne ‘Enschede Fietsstad’ stimuleert de gemeente Enschede inwoners en bezoekers al jaren om gebruik te maken van de fiets. “Naast het feit dat fietsen gezond, ontspannend, goedkoop en duurzaam is, is de fiets in veel gevallen ook het snelste vervoersmiddel in onze stad”, zo stelt Smuling. “Met een speciaal ontwikkelde app kunnen we het fietsgebruik belonen, fietsers die gebruik maken van deze applicatie krijgen bij een verkeerslicht bijvoorbeeld eerder groen”, legt Groenewolt uit.

Enschede zoekt de grens op!

Het thema van het Fietscongres is: Zoek de grens op! De gemeente Enschede neemt dit thema erg letterlijk. Samen met een aantal andere gemeenten werkt Enschede aan de realisatie van de zogeheten F35. Deze snelle fietsverbinding doorkruist gemeentegrenzen en in de toekomst ook onze landsgrens. Daarmee moet het mogelijk worden om ongehinderd en comfortabel van Nijverdal, via Enschede, naar het Duitse Gronau te fietsen. “De congreslocatie ligt aan de F35, dus we nodigen bezoekers uit alle windstreken uit om op de fiets komen”, grapt Groenewolt.

"-"

De F35

Ook in minder letterlijke zin zoekt de gemeente Enschede op vele manieren de grens op. “De gemeente Enschede heeft de titel ‘Enschede Fietsstad’ jaren geleden als stip op de horizon gezet. Die stip helpt ons om kansen voor de fiets te zien en ook aan te grijpen”, zegt Smuling. Zo biedt de aanwezigheid van de Technische Universiteit Twente mogelijkheden om op een innovatieve manier met de fiets bezig te kunnen zijn. Op dit moment voert de Universiteit Twente bijvoorbeeld een onderzoek uit naar snelheidsbegrenzing van speedpedelecs binnen de bebouwde kom. “De aanwezigheid van de Universiteit Twente werkt tweeledig, het creëert een technisch bewustzijn binnen de gemeente en het biedt mogelijkheden om samen te werken”, aldus Groenewolt.

Komt dat zien

Op dit moment spelen er een aantal interessante en relevante fietsvraagstukken; hoe gaan we om met snelheidsverschillen op het fietspad, wat zijn de effecten van een steeds groter wordende fietsfamilie, hoe waarborgen we de verkeersveiligheid van fietsers op wegen waar in de toekomst de GOW-30 gaat gelden. Deze vraagstukken zullen ongetwijfeld de revue passeren op het Nationaal Fietscongres in Enschede. Benjamin Groenewolt en Hugo Smuling nodigen je dan ook graag uit om deel te nemen aan het Nationaal Fietscongres 2022.

AanmeldenProgramma

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven