Fiets Peloton Module wint Tour de Force initiatiefprijs 2023

Fiets Peloton Module wint Tour de Force initiatiefprijs 2023

Op het Nationaal Fietscongres op 22 juni in gemeente Rheden is de eerste Tour de Force Initiatiefprijs bekendgemaakt. De bezoekers konden tijdens het congres stemmen op hun persoonlijke favoriet van de vijf genomineerden. De winnaar van deze editie is de Fiets Peloton Module, en module die fietsers vaker groen moet geven bij verkeerslichten, zonder overige gebruikers langer te laten wachten. 

Met de initiatiefprijs wil Tour de Force organisaties in het zonnetje zetten die fietsen in Nederland stimuleren stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fiets-initiatieven.

De jury heeft uit 16 inzenden een top 5 gekozen. De jury bestond dit jaar uit Peter Meij - voorzitter Tourleiding van de Tour de Force, Esther van Garderen - directeur Fietsersbond en Programmamanager Ronald de Haas. De inzendingen waren divers en afkomstig uit heel Nederland. 

De genomineerden: 

Rotterdam Rides, een fietsfestival dat de fiets in al haar vormen en maten viert, voor álle Rotterdammers. De tweede editie vond 14 mei 2023 plaats.

Fietstival, een rondreizend festival met diverse fietsactiviteiten en muziek, georganiseerd door Groningse mbo-instellingen, de provincie Groningen en Groningen Bereikbaar, om het fietsen onder mbo-studenten stimuleren. 

Verkeersactieve school, een aanpak om de verkeersveiligheid de verbeteren, ontwikkeld door Provincie LImburg en haar 31 gemeenten. Aan leerlingen in het (speciaal) basis- en voortgezet (speciaal) onderwijs wordt theoretische en praktische verkeerseducatie aangeboden. Fietsvaardigheden, fietsveiligheid, schoolthuisroutes en een veilige schoolomgeving zijn belangrijke thema’s van de Verkeersactieve school.

 Fiets Peloton Module, een module die fietsers vaker groen moet geven bij verkeerslichten, zonder overige gebruikers langer te laten wachten. DTV Consultants voert in opdracht van mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL een proefproject uit waarbij groepen fietsers voorrang krijgen bij verkeerslichten. De technologie van de Fiets Peloton Module detecteert op basis van de snelheid groepen fietsers en past de groentijd van het verkeerslicht daarop aan.
 
Doorfietsroute Arnhem Velp, een nieuwe snelle fietsverbinding tussen Arnhem centrum en Velp, in 2023 compleet beschikbaar voor de fietser. Een proces dat aanvankelijk vloeiend verliep maar onder meer een positieve Raad van State uitspraak nodig had waarin onomwonden stond dat het ‘(snel)fietspad kan worden gerealiseerd’. Waarin noodzakelijke gronden na lang touwtrekken zijn verworven door het plan te verbeteren maar ook het vooruitzicht van onteigening te schetsen.Een ambitieus plan dat als inspiratie kan dienen voor andere ambitieuze plannen. 

And the winner is... 

De winnaar is de Fiets Peloton Module, met 61 stemmen! Op korte afstand volgden Rotterdam Rides (58 stemmen) en de Verkeersactieve School (57 stemmen).

De winnaar werd aan het einde van een geslaagde congresdag bekendgemaakt. Aanwezige bezoekers konden allemaal op hun favoriet stemmen. De winnaar ontvangt een geldprijs van €5.000,-, de nummers twee gaan naar huis met een bedrag van €2.500,-

Nationaal Fietscongres 2024

Volgend jaar ook kans maken? Hou de website van het Nationaal Fietscongres in de gaten!

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven