Rotterdam Rides: 'We gaan de wijken in en organiseren 7 fietsfeesten'

Rotterdam Rides: 'We gaan de wijken in en organiseren 7 fietsfeesten'

Rotterdam Rides eindigde in 2023 op de 2e plaats van de Tour de Force Initiatiefprijs. Met Ellery Landheer, communitymanager Rotterdamse Fietsalliantie, kijken we terug op het afgelopen jaar.

Wat is het initiatief Rotterdam Rides? Hoe draagt het initiatief bij aan het verder brengen van de fiets in Nederland?

“Rotterdam Rides is een initiatief van de Rotterdamse Fietsalliantie. De Rotterdamse Fietsalliantie bestaat uit ruim zestig verschillende Rotterdamse bedrijven en organisaties die allemaal hetzelfde doel hebben: Rotterdammers meer, veiliger en prettiger laten fietsen. Met elkaar organiseren en faciliteren we de tweede editie van Rotterdam Rides. Tijdens dit evenement zetten we verschillende routes door te stad uit om allerlei doelgroepen op de fiets te krijgen. De ene route is gericht op kinderen, de andere gaat door de haven om medewerkers te laten ervaren dat hun werkplek ook op de fiets goed te bereiken is. Er is ook een route voor wielrenners en een route waarbij je voorlichting over zwerfafval krijgt en dit ook gelijk opruimt. De ene keer gaat het om het fietsen zelf, de andere keer over wat je op die fiets beleeft. Er is dus voor iedereen wat wils.”

Wat heb je gedaan met de 2.500 euro vanuit de Tour de Force Initiatiefprijs? Hoe heeft het dit initiatief verder gebracht?

“Van te voren hebben we aangegeven dat we het bedrag zouden willen gebruiken om nog meer de niet-fietsende Rotterdammer op de fiets te krijgen. Om dit te realiseren gaan we het initiatief iets ombuigen. Wat we merkten, is dat het evenement de al fietsende Rotterdammers aantrok. Daarom gaan we de wijken in en organiseren we zeven fietsfeesten, met de Tour de France Femmes avec Zwift als bekend haakje. Dit doen we nu ook in samenwerkingsverband met Rotterdam Topsport en het Sportbedrijf Rotterdam. Door naar de mensen toe te gaan en het kleiner te houden, hopen we de drempel om mee te doen te verlagen. Het is uiteindelijk de wens om in de wijken te blijven en van het initiatief een duurzaam event te maken.”


Ben jij ook bezig met een initiatief om het fietsen in Nederland een boost te geven? Schrijf je dan voor 5 april in en maak kans op de Tour de Force Initiatiefprijs 2024.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven