<span>Verkeersactieve school: 'Steeds meer kinderen veilig op de fiets'</span>

Verkeersactieve school: 'Steeds meer kinderen veilig op de fiets'

De Verkeersactieve school eindigde in 2023 op de gedeelde 2e plaats van de Tour de Force Initiatiefprijs. Met Astrid Hahnraths, een van de projectleiders, kijken we terug op het afgelopen jaar. 

Wat is de Verkeersactieve school? Hoe draagt het initiatief bij aan het verder brengen van de fiets in Nederland?

“De Verkeersactieve school is een aanpak vanuit de provincie Limburg en 31 gemeenten om de verkeersveiligheid van kinderen op het basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs te verbeteren. Daarin is fietsen een groot onderdeel. Er is een digitaal portaal met een menukaart waaruit scholen een thema of project kunnen kiezen dat past bij hun problematiek, bijvoorbeeld de dode hoek, fietsvaardigheden of de telefoon en fiets. Het initiatief is in het schooljaar 2020-2021 gestart. Er doen inmiddels 410 van de 449 scholen (91%) in Limburg mee. We willen steeds meer kinderen veilig op de fiets krijgen, met de juiste kennis.”

Wat heb je gedaan met de 2.500 euro vanuit de Tour de Force Initiatiefprijs? Hoe heeft het dit initiatief verder gebracht?

Met het geldbedrag konden we kinderen, ouders en grootouders ook buiten school bereiken en door laten fietsen in de vakantie. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland organiseerden we de zomerchallenge Doortrappen, waarmee kinderen met hun opa en oma’s tijdens de zomervakantie allerlei opdrachten deden. Dat was een groot succes. We hopen het samenwerkingsverband met onze partners dan ook voort te zetten.”


Ben jij ook bezig met een initiatief om het fietsen in Nederland een boost te geven? Schrijf je dan voor 5 april in en maak kans op de Tour de Force Initiatiefprijs 2024.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven