<span class='TextRun SCXW235971968 BCX0' lang='NL-NL' xml:lang='NL-NL' data-contrast='none'>Tour de Force start Initiatiefprijs</span>

Tour de Force start Initiatiefprijs

In de afgelopen 5 jaar heeft de Tour de Force op het Nationaal Fietscongres jaarlijks een Innovatieprijs uitgereikt. Het doel van deze prijs was het stimuleren van fiets-innovatiesVanaf dit jaar verlegt de Tour de Force haar focus om met haar jaarlijkse prijs vooral organisaties aan te moedigen het fietsen in Nederland te stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fiets-initiatieven.

Winnaars Tour de Force Innovatieprijs – een overzicht 

In 2017 had de gemeente Amsterdam de primeur met de inmiddels befaamde 'frietzak en banaan'. Verkeerseilandjes die de functie hebben om fietsers te geleiden en te scheiden van het autoverkeer of plaats te bieden aan bijvoorbeeld, kregen een nieuwe vorm: een gebogen uitgevoerde verhoging met dezelfde functie als een verkeerseiland maar die veel minder ruimte in beslag neemt: de banaan. Het ontwerp ‘frietzak’ helpt zoveel mogelijk fietsers in één keer door groen door de fietsstrook ter plaatse van het fietsverkeerslicht flink te verbreden. Direct na het verkeerslicht wordt de strook weer smaller en leidt de fietsers naar de gewenste richting aan de overkant.  

In 2018 werd de fietsvlonder van de gemeente Rotterdam bekroond, een product dat we nu nog steeds regelmatig in het straatbeeld tegenkomen. Een fietsvlonder faciliteert fietsparkeren op een autoparkeerplaats.  
 
In 2019 jaar stond Joep Tiernego juichend op het podium. Zijn idee is erop gericht om kinderen van de fiets te laten houden. Sterker nog, hij wil een beleidssprong teweegbrengen van BMX-les naar fietsstimulering in de mobiliteitsvisie. Joep Tiernergo: “Een focus op veiligheid, impliceert een onveiligheid. Wij willen daarom het fietsen gaver maken.”

In 2020 werd de prijs digitaal uitgereikt aan de Stichting ‘Fietsen Alle Jaren Fryslan’ met de samenwerking ‘Iedereen fietst. De samenwerking richt zich op het toegankelijk maken van fietsen voor minder bedeelden door het aanbieden van fietsen. 

Ziemi ging in 2021 er met de prijs vandoor. Ziemi is een nieuw soort fietslamp, die met behulp van biomotion de zichtbaarheid van fietsers sterk verbetert.

En de laatste Tour de Force innovatieprijs is uitgereikt in 2022 op het Nationaal Fietscongres in Enschede aan twee winnaars. ‘Het begin van leren fietsen’, een initiatief om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met de fiets kreeg de hoofdprijs. De tweede prijs werd toegekend aan ‘Geprojecteerde belijning’

Initiatiefprijs 

Vanaf dit jaar verlegt de Tour de Force haar focus om met haar jaarlijkse prijs vooral organisaties aan te moedigen het fietsen in Nederland te stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fiets-initiatieven.

Dien je initiatief in en maak kans

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven