Ziemi winnaar Tour de Force innovatieprijs 2021

Ziemi winnaar Tour de Force innovatieprijs 2021

Op het Nationaal Fietscongres op 17 juni is de Tour de Force Innovatieprijs 2021 uitgereikt. Uit de drie genomineerden is Ziemi, een nieuw soort fietslamp, door de digitale congresbezoekers tot winnaar verkozen. Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe en voorzitter van de Tour de Force, reikte de cheque met een waarde van € 10.000,- uit aan Luci Santema en Elianne Koetzier van Ziemi. 

Henk Brink: “Ik ben blij dat Ziemi als winnaar uit de bus is gekomen. Zo’n simpel fietslampje zorgt voor extra zichtbaarheid en daarmee veiligheid voor fietsers. Met deze steun in de rug gaan wij er vanuit dat dit innovatieve Nederlandse product het eigen land, Europa en misschien zelfs de wereld kan veroveren!.” 

“Heel erg bedankt allemaal”, reageren de prijswinnaars: “We zijn enorm blij met de winst en gaan het vanavond gelijk vieren! Met de prijs kunnen we Ziemi de wereld in te brengen, en kunnen we het product doorontwikkelen. Daarnaast komt een deel ook ten goede van de sociale werkplaats waar we mee samenwerken.”

“Dit is alweer de vijfde keer dat de Tour de Force innovatieprijs wordt uitgereikt op het Nationaal Fietscongres. En ik ben trots; ieder jaar zijn er meer inzendingen en het aanbod wordt steeds diverser”, vertelt congresmanager Erna Jansen van Acquire Publishing. “Niet alleen verkeerskundigen, mobiliteitsprofessionals of ontwikkelaars en leveranciers van producten dienen hun innovaties in. Het is mooi om te zien dat ook vanuit de sociale en de gedragshoek innovatieve ideeën over fiets worden ingezonden. Dat we ook dit jaar de prijs uitreiking digitaal mochten verzorgen, mag de pret niet drukken. De blijdschap spatte van het scherm af! Met dank aan de voorzitter van de Tour de Force, Henk Brink. Hij weet er ieder jaar weer een mooi moment van te maken.”

De andere genomineerden

De jury voor de Tour de Force Innovatieprijs boog zich over drieëntwintig inzendingen en beoordeelde ze op innovativiteit, uitvoerbaarheid, reproduceerbaarheid en bereik. Uit alle inzendingen waren drie genomineerden geselecteerd. De andere twee genomineerden waren: 

  • De Fietsmeesters/Sport Utrecht: Fietskriebels – een project dat zich richt op de allerkleinsten – is een Kennismakingsprogramma voor fietsen in de kinderopvang, peuterspeelzaal of op de voorschool.
  • Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour: Een fietssimulator voor vaardigheidstraining en -diagnose, waarmee we beter weten hoe mensen langer en veilig kunnen fietsen.

Winnaars 2017- 2020

Met de ontwerpoplossing ‘Frietzak en de Banaan’ die ervoor zorgt meer fietsers tegelijk over een kruispunt te krijgen had de gemeente Amsterdam de primeur voor de Innovatieprijs in 2017. Rotterdam volgde hen in 2018 op met de Fietsvlonder, die inmiddels in meer steden in en buiten Nederland te vinden is. De prijswinnaar van 2019 het programma Fietsfan ontwikkeld, dat gericht is op de belevingswereld van kinderen en hen een positieve fietservaring wil meegeven.
 
Vorig jaar sprong Dennis Roskam van ‘Iedereen Fietst’ een gat in de lucht tijdens de digitale prijsuitreiking. Met zijn samenwerkingsproject heeft hij al 200 kinderen aan een fiets geholpen. Om dit mogelijk te maken is een netwerk van professionals en vrijwilligers ontstaan. Met de Innovatieprijs is nieuw gereedschap aangeschaft en de werkplaats opgeknapt. Tevens is de website vernieuwd waardoor steeds meer mensen het initiatief weten te vinden en zich aansluiten. Het aantal gedoneerde fietsen groeit steeds verder, waardoor passende fietsen kunnen worden uitgegeven aan kinderen. Chapeau!

Schaalsprong Fiets

De Tour de Force is een krachtige samenwerking tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor een sterker fietsbeleid in Nederland. Het doel? 20 procent meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017! Na het succes van de 1e etappe, met onder meer de Nationale Agenda Fiets, schakelt de Tour de Force nu een tandje bij voor de 2e etappe: de Schaalsprong Fiets.
 
‘Anders denken’ is een belangrijke drijfveer van de Tour de Force om deze ‘Schaalsprong Fiets’ te realiseren. En ‘anders denken’ vraagt om vernieuwende ideeën en om innovaties die een doorbraak kunnen veroorzaken. De Tour de Force wil deze innovatiekracht stimuleren en reikt hiervoor jaarlijks de Tour de Force Innovatieprijs van € 10.000,- uit tijdens het Nationaal Fietscongres.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven